Antastet jentunge via Wordfeud

Troms-politiet sporet opp mann i 60-årene.

Wordfeud er populært på både iOS og Android.
Wordfeud er populært på både iOS og Android. (Bilde: Wordfeud)

Troms-politiet sporet opp mann i 60-årene.

Tromsø (NTB-Jan-Morten Bjørnbakk): Foreldrene var glade for at åtteåringen utforsket det populære ordspillet Wordfeud. Helt til jenta og hennes venninne ble antastet av en eldre mann.

– Jeg så på Wordfeud som et helt ufarlig, utviklende og pedagogisk spill. Vi hadde ikke tenkt den tanken at det skulle bli en kanal for eldre menn som ville kontakte min datter, sier faren til åtteåringen til NTB.

Foreslo ord
Det hele startet veldig uskyldig. Jentenes motspiller benyttet samtalefunksjonen på det Scrabble-lignende spillet til å foreslå nye ord. Etter hvert dreide ordforslagene seg i en klar seksuell retning, han forsøker å få jentene til å utføre handlinger på seg selv. Mannen går videre og lurer jentene til å sende to bilder og en uskyldig video av seg selv via mobilen. De blir lovet bilder av mannens kjønnsorgan i retur.

Ville slette
Det hele stanser opp da åtteåringen ber sin datakyndige eldre bror om hjelp til å slette det hun har på mobilen. Han sikrer imidlertid de åpenbare elektroniske sporene av hva som har skjedd. Faren til åtteåringen var ikke i tvil om å anmelde forholdet da det ble oppdaget.

– Dette er en utrivelig sak der en uskyldig åtteåring blir virvlet inn i en verden vi ønsker å beskytte henne mot. Jeg håper at politiet vil forfølge sporene og slå ned på denne virksomheten, og dermed hindre at andre blir utsatt for det samme, sier tromsømannen til NTB.

Klare spor
De elektroniske sporene som ble vedlagt anmeldelsen peker mot en mann i slutten av 60-årene. Etter det NTB forstår, har han vært innblandet i lignende forhold tidligere.

Politijurist Grete Lill Johansen ved Troms politidistrikt bekrefter at de har oversendt saken for videre etterforskning til politidistriktet der den mistenkte er hjemmehørende.

Barnelokking på nett blir ofte omtalt som «grooming» – en betegnelse for voksne som tar kontakt med barn med tanke på å utnytte dem seksuelt. Fenomenet er ikke ukjent i sosiale nettverk eller nettsteder med pratekanal som benyttes av barn.

Grove overgrep
Ett av de groveste tilfellene av barnelokking på nett i Norge hadde sitt utgangspunkt i Bodø. Der ble en 37 år gammel mann for ett år siden dømt til sju års forvaring for seksuelle overgrep mot sju gutter. Bodø-mannen hadde benyttet seg av falsk identitet på det nå nedlagte nettsamfunnet Nettby for å komme i kontakt med unge gutter over hele landet.

Wordfeud ukjent
Kripos har lenge hatt en skjerpet årvåkenhet for å bekjempe seksuelle overgrep mot barn på internett. Men så langt har ikke Kripos hørt om andre tilfeller av barnelokking via Wordfeud.

– Vi har ingen spesielle erfaringer med Wordfeud, men får jevnlig inn tips inn om ulike nettsteder hvor noen har opplevd lignende ubehageligheter, sier Kripos-etterforsker Lena Reis til NTB via etatens kommunikasjonssjef Anne Bye Sandal.

Kripos oppfordrer foreldre generelt til å orientere seg om nettvett via deres eget nettsted tips.kripos.no, eller andre sider som nettvett.no eller ung.no.

Ikke private data
Wordfeud-gründer Håkon Bertheussen har ikke svart på NTBs henvendelser om denne konkrete saken. Av personvernerklæringen går det imidlertid fram at suksess-selskapet ikke betrakter informasjon på chattekanalen som private data. Selskapet tar også forbehold om at slike data kan bli levert ut til politi eller myndigheter i kriminalsaker. For spillerne forsvinner chatteloggen etter 72 timer. (©NTB)

Til toppen