Antatt ILOVEYOU-opphav er ledig for oppdrag

Det antatte opphavet til ILOVEYOU-ormen har latt seg intervjue i New York Times. Budskapet fra Onel de Guzman er enkelt: Han søker jobb.

Anklagene mot Guzman ble frafalt i august på grunn av mangelfull lovgivning i Filippinene da hærverket med ILOVEYOU-ormen - anslått til ti milliarder dollar på verdensbasis - ble begått. Etter dagens nye lovverk i øyriket hadde det antakelig blitt en rettssak, selv om påtalemyndighetene har fått kritikk for tynn bevisførsel.

Selv om han antas å være forholdsvis oppegående i engelsk, holdt Guzman seg til tagalog under intervjuet, og lot en advokat overvåke alt han sa. Han svarer ikke direkte på spørsmål om han var ansvarlig for den ødeleggende ormen, men ønsker likevel å formidle et inntrykk av seg selv som ekspert på hacking. Han sier han fikk masse jobbtilbud mens det sto på som verst i begynnelsen av mai i år, men at han da måtte konsentrere seg om sitt juridiske forsvar. Nå er anklagene frafalt, og han er uten jobb.

Guzman innrømmer at han i dag bruker sine kunnskaper til å skaffe seg programvare uten å betale lisenser. Han ser ikke noe galt med det. Han gir også Microsoft skylden for ILOVEYOU, siden selskapets produkter inneholder svakheter som folk kan utnytte. Argumentasjonen er at den som bruker et verktøy, er ikke ansvarlig for misbruk, så lenge verktøyet er laget slik at det er mulig å misbruke det.

- Jeg er brukeren, jeg kjøper produktet. Hvis jeg bruker det på gal eller urettmessig måte, hvorfor skal jeg få skylda? sier Guzman til New York Times.

En av årsakene til mistanken mot Guzman, var at han som student hadde levert en semesteroppgave der han beskrev hvordan man kan kapre andres passord for å få gratis tilgang til Internett. Beskrivelsen i oppgaven har sterke likhetspunkter med ILOVEYOU-ormen. Oppgaven ble avvist, og Guzman fikk ikke gå opp til eksamen. Han mangler derfor formell dokumentasjon på sine datakunnskaper.

Til toppen