Anti-tabloid sex

Når noen snakker om medienes ødeleggende virkning på samfunnets moral og etikk, pleier jeg vanligvis å kommentere lakonisk at ethvert (fritt) samfunn får de mediene det fortjener.

Når noen snakker om medienes ødeleggende virkning på samfunnets moral og etikk, pleier jeg vanligvis å kommentere lakonisk at ethvert (fritt) samfunn får de mediene det fortjener.

Når vi dynges ned med søppel-konsepter som Baren, Big Brother o.l. både på TV og på nett, er det ikke fordi programmakerne er spesielt ondsinnede, men rett og slett fordi de vet hva som selger. De vet hva som går hjem, hva som blir sett og hva som blir klikket på. Med andre ord: Det er vår egen skyld, og vi får som fortjent.

Som samfunnstendens kan man kanskje kalle dette for tabloidisering. Trangen til det kjappe, lettfattelige og umiddelbart tilfredsstillende, i motsetning til det reflekterte, nyanserte og krevende. Og når det er det tabloide vi som forbrukere forlanger (og velger å bruke tiden og pengene våre på), er det i en markedsøkonomi automatisk gitt at det finnes nok av dem som vil gi oss det.

Men heldigvis finnes det også noen som vil gi oss noe annet, og i dag tenkte jeg å trekke fram et alldeles glimrende, nyutkommet nett-eksempel på nettopp dette.

Det handler (selvfølgelig) om sex. Få emneområder er så grundig tabloidisert som seksuallivet, og få grunnleggende drifter så enkle å appellere til på en tabloid måte. Derfor er det ekstra gledelig når noen klarer å gjøre det motsatte: Lage et informativt, intelligent, reflektert og frisinnet nettsted om sex, der man faktisk kan lære noe utover det å betjene tastaturet med venstre hånd.

Nettstedet jeg snakker om er Sexologi.com, som ble lansert denne uken. Nettstedet drives av radarparet Elsa Almås og Espen Benestad/Esther Pirelli (Esther er Espens kvinnelige alter ego, men det visste du sikkert allerede, ettersom transseksuelle er godt tabloid avisstoff).

Her finner du et alldeles glimrende sex-leksikon, med renspikket informasjon om alt du noen gang har lurt på og aldri har turt å spørre om. Artiklene er omfattende, informative og gjennomført ikke-fordømmende. For de mer spesielt interesserte finner du dessuten mengder av dybdestoff om både seksuelle og sexologiske emner.

Med andre ord: Dette er sex i alle aspekter, behandlet på en tvers igjennom seriøs, reflektert, frisinnet og ikke-tabloid måte.

Eller enda enklere sagt: Dette er rett og slett ærlig, i motsetning til tabloidiserte framstillinger som i sin natur alltid vil være større eller mindre grad av løgn. (De fleste sannheter i livet lar seg faktisk ikke forenkle til en enkel overskrift uten at noe går tapt.)

Og mer subjektivt: Dette er et nettsted som gjør meg glad! - Glad fordi det finnes mennesker som Elsa og Espen/Esther, som både tør og vil leve åpent og ærlig, privat og profesjonelt. - Glad fordi jeg alltid blir oppløftet av frisinnethet og fritenkeri, av den lekne "umoral" som er det motsatte av prippenhet og snerpethet.

Men kanskje mest av alt glad fordi så lenge dette er mulig, så er det håp!

Håp om at det fortsatt finnes livets rett for medieinnhold som ikke er fordummende, som verken overforenkler eller tabloidiserer. Og håp for det publikum som ikke bare er villig til, men også faktisk ønsker, å reflektere selv framfor å få løsningene ferdigtygd, enten det gjelder politikk, profesjon eller privatliv.

Besøker du bare ett nytt nettsted denne uken, så velg dette! Baren har seere nok!

Til toppen