Anti-tabloide tenåringer vil stoppe Akersgata

En tabloid-portal som skal "sette argusøyne på Akersgata" gjør det gjennom å formidle de mest tabloide overskriftene og ingressene. På nettsidene sier de at man i jakten på de saftige artiklene nå vet hvor man skal gå...

En tabloid-portal som skal "sette argusøyne på Akersgata" gjør det gjennom å formidle de mest tabloide overskriftene og ingressene. På nettsidene sier de at man i jakten på de saftige artiklene nå vet hvor man skal gå...

Tabloidportalen Stopp Pressen kom på nett denne uken. Selv sier de to ungguttene som står bak portalen at hensikten er å gjøre narr av Akersgata og den til tider ekstreme tabloidiseringen av saker.

På portalen refereres titler og ingresser, og disse skrives ikke om. Klikker man på lenken kommer man inn i saken i det originale mediet, som for eksempel VG, men man er fremdeles innen rammesettet til Stopp Pressen.

- Har dere avklart med de medier dere peker til at sider åpnes i "Stopp Pressens" frames, og hva med opphavsrett?

- Nei, det er ikke avklart. Vi har tenkt på akkurat det der, men det er såpass klart at det ikke er vårt materiale, og URL-er til nettstedene står i adressefeltet. Vi har ikke avklart dette opphavsrettslig, men mener det ikke skal være noe problem. Vi spurte på nyhetsgruppen no.fag.jus, og fikk tilbakemeldinger om at det skulle gå bra. Her er det redaksjonelt arbeid som ligger bak, så det går på sitatretten, mener Fredrik K. Rømteland.

Sammen med kameraten Håvard Anthonsen startet det hele som en spøk dem i mellom hvor de utvekslet tabloide titler og ingresser. Rømteland er 18 år og elev på videregående skole, mens Anthonsen er 19 år og 3D-grafiker ved webbyrået Turbin i Kristiansand.

Men portalen har en mer seriøs side og en misjon, hevder Rømteland.

- Målet er å få avisene til å fokusere på mer seriøst innhold. Vi skal holde på så lenge det fins slike saker i media, sier han.

Men selv om misjonen er å prøve å få tabloidavisene på mer edruelige tanker, blir portalen i en pressemelding beskrevet som en tjeneste som skal fylle det de mener "er et stort, svart hull i det norske nyhetsbildet, nemlig muligheten til raskt og effektivt få tilgang på de virkelig saftige og fargerike tabloidartiklene avisene er fulle av. De fleste vet jo at det kan være et mareritt å måtte tråle seg gjennom artikler om politikk, finkultur og annet rask før man finner de virkelig GODE artiklene. Sensasjonelle artikler om sex, dop, misfostre, øksemordere og kjendisers sexliv. Stopp Pressen har gjort dette enkelt!"

- Tror dere for eksempel at VG vil endre sin tabloide profil på grunn av deres side?

- Vi tror vel ikke det, men håper. Problemet er at kjøperne er interesserte, vi gjør bare folk oppmerksomme, sier Rømteland, som trekker fram Dagbladets "Pornoring med pedofil prest" som en typisk "versting-tittel" folket fortjener å gjøres oppmerksomme på...

Det er ifølge Rømteland ikke tenkt at det skal være annonser på portalen, som nå kun inneholder egenannonser.

- Vi har ikke tenkt å utnytte dette kommersielt. Vi betaler for å ha siden der, og vil vurdere å ha annonser for å dekke utgifter senere, sier han.

Til toppen