Antipiratgruppe stopper ulovlig DVD-import

Norske aktører som selger piratkopiert DVD-er via sine nettsteder må stadig stenge. - Vi tror det er mange småkriminelle der ute som ikke helt vet at de driver ulovlig, sier Anders Wagle, sekretær for Antipiratgruppen til videoimportørene.

"Access to this Web site has been disabled", står det å lese på websidene til dvdviapost.com. Ifølge fullmektig Anders M. Wagle i advokatfirmaet Haavind Vislie har innehaveren av websiten innrømmet at det i flere måneder har skjedd ulovlig omsetning som skal være basert på import av DVD-er ulovlig fremstilt i Asia.

Wagle representerer giganter i filmssammenheng, som Egmont Entertainment AS, Sandrew Metronome Video Norge i tillegg til Svensk Filmindustri Norge og Norsk Videogramforening.

- Bevisene i saken er klare etter at Namsmannen i Oslo, på bakgrunn av vår begjæring om midlertidig forføyning, foretok beslag i en rekke piratkopierte filmer hos innehaveren, sier Wagle og opplyser at beslaget ble foretatt 18. desember i fjor.

Wagle sier de avslørte salget gjennom det som er en helt tradisjonell metode, nemlig å bestille varer selv på nettstedet.

- Vi fikk tips fra medlemmer i Videogramforeningen og foretok noen testkjøp. Virksomheten stanset imidlertid før vi rakk å stoppe den, de må ha skjønt at noe var på gang, sier han og opplyser at saken dermed ble løst utenfor rettsapparatet i det han kaller 'en minnelig løsning'.

Innehaveren skal betale tusener av kroner i erstatning, opp til 100.000 hvis de gjenopptar aktivitetene. Wagle sier til digi.no at dette forsåvidt er en grov sak når det gjelder salg av ulovlige filmer, men ikke piratkopiering generelt.

- Nå importerte denne aktøren kun filmer og piratkopierte ikke selv. Hadde det vært masseproduksjon, hadde saken vært mye mer alvorlig og en klar krenkelse av åndsverket, sier advokatfullmektigen og sier at mye av det driver med i forhold til piratkopiering begynner å bli standard prosedyrer.

- Vi bruker mye energi på de små aktørene. Det er viktig å få med dem, siden det ligger mye forebyggende arbeid i det. Ingenting er for smått for oss, og vi jobber mye utifra tips. Mange hevder at de ikke vet selv at det er ulovlig, sier han og fortsetter:

- Vi tror det er mange småkriminelle som opererer på kant eller i strid med loven. Det er slett ikke alt som er like omfattende, men vi slår ned på veldig mye. De fleste får advarselsbrev, og mange stopper virksomheten med en gang, hevder Wagle.

Til toppen