JUSS OG SAMFUNN

Antirasistiske organisasjoner utsatt for bølge av DDoS-angrep

Tjenestenektangrep mot antirasistiske nettsider har skutt i været i kjølvannet av den dødelige pågripelsen av afroamerikaneren George Floyd i USA.

Illustrasjonsbilde fra en demonstrasjon i Sacramento i California mandag 1. juni.
Illustrasjonsbilde fra en demonstrasjon i Sacramento i California mandag 1. juni. Rich Pedroncelli/AP
Heidi SævoldHeidi SævoldJournalist
5. juni 2020 - 20:00

Det er Cloudflare som melder om utviklingen. Selskapet, som detekterer og blokkerer slike angrep, opplyser i et blogginnlegg at interesseorganisasjoner mot rasisme har hatt en svimlende økning på hele 1120 ganger flere tjenestenektangrep etter Floyds død (graf nederst i saken).

Tjenestenektangrep (DDoS – Distributed Denial of Service) er et angrepsverktøy der angriperen prøver å overbelaste en nettside med nok falske «brukere» til at den bryter sammen.

Nettsteder tilhørende amerikanske myndigheter og det amerikanske militæret opplever også en viss, men langt mer moderat økning i slike angrep, på henholdsvis 1,8 og 3,8 ganger så mange som før.

Økningen skjer like etter hackergruppen Anonymous erklærte sin støtte til demonstrantene. Anonymous har tidligere ofte tatt i bruk DDoS-angrep.

«Vi ser at protester og vold i den virkelige verden ofte går hånd i hånd med angrep på internett», skriver Cloudflares administrerende direktør Matthew Prince og teknologisjef John Graham-Cumming i blogginnlegget. 

«Dessverre viser nyere historie at de som uttaler seg mot undertrykkelse vil fortsette og utsettes for dataangrep med hensikt å tie dem», skriver de.

Den brutale pågripelsen av den 46 år gamle afroamerikaneren George Floyd, som førte til hans død, har skapt uro og demonstrasjoner mot rasisme og politivold i hele USA den siste uken. De fire politimennene fra pågripelsen er nå siktet for drap og medvirkning til drap.

Markeringer har vært avholdt også i flere deler av verden, inkludert i Oslo og andre steder i Norge fredag ettermiddag. 

 

Antirasistiske grupper tilhørende Cloudflares gratisprogram for utsatte organisasjoner (Project Galileo) opplevde en stor bølge den siste uken, fra nesten null til mer enn 120 millioner blokkerte forespørsler. <i>Skjermbilde:  Cloudflare</i>
Antirasistiske grupper tilhørende Cloudflares gratisprogram for utsatte organisasjoner (Project Galileo) opplevde en stor bølge den siste uken, fra nesten null til mer enn 120 millioner blokkerte forespørsler. Skjermbilde:  Cloudflare
Dette er de kraftigste DDoS-angrepene de siste årene, ifølge Googles egne tall.
Les også

Google stanset det kraftigste DDoS-angrepet noensinne – melder om urovekkende trend

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.