Antispamløsning uforenelig med åpen kildekode

Apache-gruppen vil ikke lenger støtte den foreslåtte antispamstandarden Sender ID.

Apache-gruppen vil ikke lenger støtte den foreslåtte antispamstandarden Sender ID.

Apache Software Foundation (ASF) publiserte torsdag et åpent brev til Internet Engineering Task Force (IETF) angående Sender ID, en teknologi som blant annet Microsoft står bak, og som skal redusere mengden søppelpost på Internett. I brevet, som finnes på denne siden, skriver ASF at Microsofts lisensbetingelser er for strenge.

I brevet står det:

"The current Microsoft Royalty-Free Sender ID Patent License Agreement terms are a barrier to any ASF project which wants to implement Sender ID. We believe the current license is generally incompatible with open source, contrary to the practice of open Internet standards, and specifically incompatible with the Apache License 2.0. Therefore, we will not implement or deploy Sender ID under the current license terms."

Ifølge en analyse av lisensbetingelsene gjort Larry Rosen, rådgiver for Open Source Initiative, inneholder Microsofts lisensen krav om at e-posttilbydere som tar i bruk Sender ID i deres produkter vil måtte fortelle Microsoft om kundene som bruker det.

Microsoft skal heller ikke ha informert IETF om potensielle patenter som hviler over teknologiene.

Sender ID er egentlig en kombinasjon av to foreslåtte standarder som sammen vil kunne skape et system som positivt identifiserer om avsenderadressen til en e-postmelding faktisk er kilden til meldingen. Den ene spesifikasjonen, Caller ID for E-mail, er blitt foreslått av Microsoft, den andre, Sender Policy Framework, er blitt foreslått av grunnleggeren av e-posttilbyreren Pobox.com, Meng Wong.

Sendmail, som utvikler en svært utbredt MTA (Mail Transfer Agent) for e-postservere, skal mandag ha sluppet en modul til Sendmail som gir programvaren Sender ID-funksjonalitet.

Selv om modulen, som kalles "milter", er basert på åpen kildekode, vil brukerne forsatt kunne komme i den situasjonen at de må gå med på Microsofts lisensbetingelser. Sjefen for Sendmail, David Anderson, sier likevel til News.com at hans selskapet ikke kommer til å tegne noen lisensavtale. Selskapets advokater mener at heller ingen andre skal måtte behøve å gjøre det.

    Les også:

- Microsoft har sagt at dette er fritt, og selskapet sier ikke at du trenger en lisens for denne teknologien. Jeg kan ikke se hvorfor jeg skulle ønske å undertegne denne lisensen.

Microsoft har samlet omfattende støtte fra en rekke selskaper for Sender ID-rammeverket. Dettee inkluderer blant annet VeriSign, som mener at Sender ID er en god løsning som er enkel å implementere.

Apache Software Foundation skriver derimot at organisasjonen er opptatt av at intet selskap skal ha opphavsrett på sentrale deler av infrastrukturen til Internett. Organisasjonen vil ikke implementere støtte for Sender ID inntil betingelsene rundt lisensen er akseptable og endelig avgjort.

Til toppen