Antitrust mot Intel i Japan

Intel anklages for å ha presset PC-leverandører til å velge Pentium framfor andre mikroprosessorer.

Intel anklages for å ha presset PC-leverandører til å velge Pentium framfor andre mikroprosessorer.

Japans konkurransetilsyn (på engelsk FTC eller «Fair Trade Commission») ventes i dag å kjenne Intel skyldig i ulovlig forretningspraksis, melder Reuters, blant annet på bakgrunn av en artikkel i den japanske avisa Yomiuri Shimbun. Selskapet skal ha presset PC-leverandører fra å velge mikroprosessorer fra konkurrenter som AMD og Transmeta, blant annet ved å tilby rabatter på betingelse av en begrenset eksklusivitet.

Kjennelsen kommer elleve måneder etter en razzia mot tre av Intels kontorer i Japan.

Tilsvarende anklager har vært rettet mot Intel i både USA og Europa. I USA ble saken løst gjennom et forlik i mars 1999. EU-kommisjonen startet en etterforskning i 2000 og bekreftet i fjor at den fortsatt var aktiv.

    Les også:

Ifølge IDC økte Intel sin andel av mikroprosessormarkedet i Japan fra 78 prosent i 2002 til 90 prosent i 2004. I samme periode falt AMDs andel fra 18 prosent til 8 prosent. Gartners anslag går ut på at AMD hadde 25 prosent av det japanske prosessormarkedet i andre kvartal 2002, og var nede i ti prosent i fjerde kvartal 2004. Ifølge Wall Street Journal skal Sony og Toshiba være blant kundene AMD tapte, mens de beholdt salget til NEC, Fujitsu og Sharp.

Hvis FTC kjenner Intel skyldig, kan tilsynet foreslå straffetiltak. Dersom Intel avviser straffetiltakene, vil saken havne i retten.

Til toppen