SKADEVARE

«Antivirus» fra AVG kastes ut

Mener sikkerhetsløsning til Windows Phone minner om spionvare.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
12. sep. 2011 - 14:13

AVG står bak ett av verdens mest brukte antivirusprodukter for Windows. Men på Microsofts mobilplattform er en løsning fra selskapets israelske datterselskap, AVG Mobilation, ikke like populær. På fredag i forrige uke meldte Brandon Watson i Microsoft at AVG Mobilation-applikasjonen til Windows Phone har blitt trukket fra Windows Phone Marketplace, bare kort tid etter at den ble lansert.

Årsaken til tilbaketrekkingen skal være bekymringsmeldinger fra brukere som har gransket atferden til applikasjonen. Dette skriver CNET News.

Rafael Rivera, står bak bloggen Within Windows, og Justin Angel, en tidligere Microsoft-ansatt, er blant disse. De mener at det eneste AVG Mobilation-applikasjonen gjør, er å vise annonser og å skanne etter noen få teststrenger.

I tillegg til dette, sender applikasjonen angivelig også mobilens posisjon, sammen med modellnavnet til mobilen og brukeren e-postadresse, til AVG Mobilation.

Allerede før applikasjonen ble trukket, kom AVG med et blogginnlegg hvor det svarer på noe av kritikken mot Windows Phone 7-applikasjonen.

Her forteller en representant for selskapet at erfaringer fra Android har vist selskapet at situasjonen raskt kan endre seg – fra at det ikke finnes skadevare til en plattform, til at det blir et reelt problem.

– AVG mener at Windows Phone 7 OS vil fortsette å øke i popularitet og, når dette skjer, vil bli et ettertraktet mål for tyver og hackere, heter det i blogginnlegget.

– Derfor har tatt den strategiske beslutningen om å levere et sikkerhetsprodukt til denne plattformen helt i dens barndom, slik vi gjorde med Android. Målet er å gi Windows-mobilbrukerne en god start, og å hjelpe dem med å skape et trygt og sikkerhet fellesskap, heter det videre.

I blogginnlegget skriver AVG også at applikasjonen er laget i tett samarbeid med Microsoft. AVG opplyser at applikasjonen blant annet skal beskytte mot sosial hacking via websider. Den skal også skanne en rekke filer, basert på en svarteliste over kjente konseptbevis på ondsinnet kode.

I et ferskere blogginnlegg gjøres det klart at innsamlingen av posisjonsdata er knyttet til en tjeneste som skal gjøre det mulig finne igjen mobilen, dersom den er mistet eller stjålet. Brukeren skal ved installasjonen kunne velge om denne funksjonen skal være aktivert eller ikke.

Blogginnlegget inneholder også detaljert beskrivelse av hvilken informasjon som oversendes. AVG lover at selskapet ikke deler denne informasjonen med andre.

Men ifølge Justin Angel følger ikke AVG retningslinjene som Microsoft har satt for Windows Phone 7 og posisjonsdata.

– En antivirus-app som ikke skanner etter virus og som krenker WP7-retningslinjer for å få brukernes GeoLoc+PII (posisjonsdata + «personally identifiable information», red. anm.), er spionvare etter min mening, skriver Angel i en twittermelding. Andre har kalt applikasjonen for skremmevare.

Utestengelsen fra Windows Phone Marketplace skal ikke være endelig. Microsoft skal ifølge CNET News granske applikasjonen og samarbeide med AVG for å løse problemene.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.