Antivirus ga datakaos i Sverige

- Halve Telia slått ut og 27 systembolag måtte stenge.

22. apr. 2010 - 16:33

Antivirusselskapet McAfee sendte i går ut en oppdatering som kan ha lammet hundretusener av Windows-brukere verden over.

En tabbe i konfigurasjonsfilen gjorde at sikkerhetspakken gikk til angrep og slettet en sentral komponent i operativsystemet Windows XP.

Sykehus, myndigheter, politi, utdanningsinstitusjoner og næringsliv ble rammet av feilen, som ga blåskjerm og vedvarende omstart av datamaskinene.

digi.no har merket lite til henvendelser fra nordmenn som ble berørt av problemene, men ifølge Idg.se ble Sverige særlig hardt rammet.

- Halve Telia ble slått ut og 27 systembolag måtte stenge. McAfee-tabben førte også til store problemer hos ABB, i flere kommuner og ellers i svensk næringsliv, skriver den svenske avisen.

McAfee skal ha lammet til sammen 15.000 av Telias til sammen 34.000 PC-er i Norden. Verst skal det ha gått utover teleselskapets svenske virksomhet.

Telias norske datterselskap Netcom ble berørt av de samme problemene, men i mindre grad.

- Flere brukere hos oss ble også rammet, og har slitt med å få igang PC og nettverkstilgang i dag. Kundesenteret ble heldigvis rammet i liten grad, slik at problemet først og fremst fikk konsekvenser for oss som jobber her, og ikke kundene våre, forteller kommunikasjonsdirektør Øyvind Vederhus til digi.no.

Ifølge teknikere ved University of Michigan skal så mange som 800.000 PC-er ha blitt slått ut av McAfees katastrofale tabbe, skriver Idg.se.

McAfee har ikke selv kommet med tall, men den ulykksalige antivirusleverandøren forsøker å avdramatisere omfanget.

- Hendelsen har påvirket mindre enn en halv prosent av våre bedriftskunder. I tillegg er en liten andel av våre forbrukerkunder rammet, hevder McAfee i en melding.

Selskapet har også lagt ut en oppskrift på hvordan berørte PC-er kan reddes.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.