AOL-bløff om "ulovlig" krypterende fildeler

AOL forbyr videre bruk av den krypterende fildeleren WASTE. Forbudet er bløff, siden programmet er distribuert under GNU-lisens.

WASTE er et nytt fildelingsverktøy fra Nullsoft som 28. mai ble gjort tilgjengelig på Internett. Men få timer etter publiseringen kom det krav fra Nullsofts moderselskap, AOL, om at WASTE måtte fjernes fra nettet igjen. Årsaken ser ut til å være at noen i Nullsoft har vært litt for egenrådige og har lagt ut både programvaren og kildekoden uten selskapets eller AOLs godkjennelse.

På det tidligere WASTE-nettstedet står det nå en melding om at brukere som har lastet ned programmet må slette det fra sin datamaskin, da Nullsoft hevder å være den eksklusive eieren av av alle rettigheter til programvaren.

Problemet er at WASTE er utgitt under GNU General Public License (GPL), noe som innebærer at lisensen til brukerne ikke kan trekkes tilbake med mindre brukerne forbryter seg mot innholdet i lisensen.*

Det spesielle med WASTE er at det ikke er ment brukt på samme måte som de fleste andre fildelingssystemer. Ifølge Betanews er programmet laget for små grupper av mennesker (10 til 50) som stoler på hverandre og som har behov for tjenester som lynmeldinger (IM), chat og fildeling. All trafikken i WASTE er kryptert, noe som gjør teknologien ideell for bedriftsmiljøer hvor sikkerhet er essensielt.

Selv om Nullsoft var relativt raske med å trekke WASTE tilbake, var det mange som rakk å laste den ned og som nå tilbyr den fra ulike nettsteder. Du finner både programvaren og kildekoden blant annet på denne siden hos DeviantART.

Som en følge av Nullsofts beslutning skriver selskapets grunnlegger, Justin Frankel, på sitt personlige nettsted at han vurderer å si opp sin stilling i selskapet.

* Det viser seg at vi har tatt litt for hardt i her. Man kan bare utgi programvare under GPL hvis man eier rettighetene til koden, noe Frankel i dette tilfellet ikke har gjort.

Til toppen