AOL Time Warner kan snik-spise Amazon.com

Den amerikanske mediegiganten AOL Time Warner investerte i 100 millioner dollar i Amazon.com denne uken. Nå kan e-handelsselskapet bli slukt helt av mediegiganten, viser en melding sendt til amerikanske myndigheter.

Det er en såkalt SEC-melding som avslører at Amazon.com har et vindu åpent for AOL Time Warner Inc - hvis de i all stillhet ønsker å kjøpe opp verdens største e-handelsselskap. Dette melder Reuters.

Mandag kjøpte AOL, heleid av AOL Time Warner, noe under 2 prosent av aksjene i Amazon.com for nærmere 1 milliard norske kroner (100 millioner dollar). På grunn av investeringen har selskapene måttet sende en melding til det amerikanske kredittilsynet (Securities and Exchange Commission).

I meldingen står det at de to selskapene har inngått en såkalt "standstill-avtale" som skal sikre at Amazon.com ikke blir et mål for fiendtlig oppkjøp fra sin nye aksjonær, skriver Reuters. En del av avtalen er blant annet at AOL Time Warner må sitte på aksjene i to år, og at de ikke kan kjøpe mer enn 5 prosent av aksjene uten samtykke fra Amazon.com.

Innen de to nevnte årene kan ikke AOL Time Warner gå til "ekstraordinære transaksjoner", det vil si at de ikke kan fusjonere eller på annen innlemme Amazon.com i sitt eget selskapsnett.

Men, det står også at slike transaksjoner kan foregå. Men da må begge parter holde munn og ikke si det til noen, skriver Reuters.

AOL Time Warner kan altså, hvis de ønsker det, gå til innkjøp av Amazon.com eller inngå i forhandlinger med ledelsen i selskapet med tanke på oppkjøp - uten at andre parter blir informert.

En talskvinne for AOL Time Warner vil ikke kommentere saken overfor Reuters, men en talskvinne for Amazon.com kan fortelle at de forbehold som er skissert i SEC-meldingen "er rimelige sett i forhold til AOLs aksjepost".

Analytikerne rynker ikke særlig på nesen over den noe spesielle meldingen. Til Reuters sier en analytiker at et oppkjøp ikke er aktuelt scenario - med mindre aksjekursen går helt i kjelleren.

Til toppen