Lite sannsynlig at Ap stopper FM-slukking

Illustrasjonsfoto.
Illustrasjonsfoto. Bilde: NTB Scanpix/Tore Meek
NTB
2. des. 2016 - 09:34

(Saken er oppdatert)

Oslo (NTB-Per-Helge Berg): Arbeiderpartiet utelukker ikke å støtte forslaget fra Frp om å stoppe stengingen av FM-nettet. Men det er lite sannsynlig.

Ifølge  Klassekampen vurderer Arbeiderpartiet å følge Frp når forslaget om å stoppe hele stengingen av det riksdekkende FM-nettet skal behandles tirsdag. Da vil det i så fall være flertall i Stortinget mot FM-slukking ettersom også Senterpartiet vil støtte Frps forslag.

– Som et ansvarlig opposisjonsparti er vi svært usikre på hvordan vi skal forholde oss til dette. Kulturministeren må komme på banen og redegjøre for hva som egentlig er regjeringens politikk, sier Arild Grande, mediepolitisk talsperson i Ap.

Til  NRK sier Grande at en redegjørelse fra kulturministeren vil være avgjørende for Aps stemmegivning, men innrømmer samtidig at sjansen for at Ap skal snu, er liten.

Kuvending lite sannsynlig

Han sier at det ikke er noe som tyder på at Ap kommer til å støtte Frps forslag om slukking.

– Hvis kulturministeren kommer på banen og sier at regjeringen står helhjertet bak det de har sagt til Stortinget, at vi kan føle oss trygge på denne omleggingen og at alt er i rute, så står vi ved det Stortinget tidligere har sagt og vil ikke støtte Frps forslag, understreker Grande.

Statssekretær Bård Folke Fredriksen (H) i Kulturdepartementet avviser at beredskapen blir dårligere når DAB-standarden innføres. Han sier at DAB-nettet er mindre sårbart og at det er nødstrømsanlegg på store deler av nettet.

Ikke dødt på FM

Etter planen skal slukkingen av FM-nettet starte fra 11. januar 2017, men det er ikke slik at FM-båndet blir dødt fra denne datoen. Det er kun de riksdekkende stasjonene som forsvinner.

Norske lokalradiostasjoner fortsetter nemlig sine sendinger på FM-nettet. I første omgang vil 215 nærradioer fortsette å sende på FM-båndet fram til 2022.

Det er heller ingen konkrete planer om å slutte å sende lokalradio på FM etter 2022.

Slukkingen av det riksdekkende FM-nettet starter etter planen i Nordland fylke 11. januar og skal avsluttes i Troms og Finnmark 13. desember 2017.

Rammer Lofotfisket

At slukkingen skal begynne nettopp i Nordland i januar, har falt Norges Fiskarlag tungt for brystet.

– Vi har hatt et omfattende engasjement overfor våre myndigheter i denne saken og er ikke spesielt fornøyd med at slukkingen av FM-nettet skjer aller først i den regionen der flest fiskebåter er samlet på samme tid, altså under det store Lofotfisket som begynner allerede i januar, sier leder Kjell Ingebrigtsen.

DAB-dekningen til sjøs har vært sterkt kritisert tidligere. (©NTB)

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.