ANALYSER

Apache hentes igjen av Microsofts webserver

Apache har lenge vært verdens mest brukte webserver, men nå har ledelsen skrumpet betydelig inn.

Netcraft har siden august 1995 ført statistikk over webservere. Selskapet sender ut forespørsler til servere over hele verden og registrerer ut fra responsen hva slags webserver som benyttes.

I Netcrafts oktoberundersøkelse ble det registrert nærmere 143 millioner nettsteder, noe som er en vekst på 7,6 millioner siden september. Mye av denne veksten skyldes nye nettsteder knyttet til tjenestene MySpace, Microsoft Live.com og Googles Blogger. Hver av disse står bak mer enn 1 million nye nettsteder den siste måneden. Ingen av dem benytter Apache.

Dette, sammen med at 2,5 millioner domener på Apache-servere har forfalt hos trouble-free.net, førte ifølge Netcraft til at Apaches markedsandel sank med 2,8 prosent den siste måneden. At én million andre nettsteder har tatt i bruk Apache, veier ikke opp for dette fallet. IIS hadde en nettovekst på tre millioner nettsteder den siste måneden.

Dette betyr at Apache nå bare har 10 prosentpoeng høyere markedsandel enn Microsofts Internet Information Services (IIS), noe som skal være den laveste siden IIS ble lansert i 1996.

Tallene for antallet virtuelle servere basert på Apache fikk seg en knekk i mai i år. Dette skyldtes ikke at mange forkastet Apache på en gang, men i stedet at Netcraft begynte å telle Googles GFE-løsning (Google Front End) i en egen kategori. Nesten 5,5 prosent av nettstedene kjøres nå på Googles webløsning.

Tallene sier ingen ting om hvor mange fysiske servere som benytter hver av de ulike webserverne. Hver server kan levere mengder av små og eller store nettsteder.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.