Apache i webtjeneste-floke

Apache vil gjerne implementere WS-Security-spesifikasjonen, men hindres av lisensbestemmelser fra IBM og Microsoft.

Apache vil gjerne implementere WS-Security-spesifikasjonen, men hindres av lisensbestemmelser fra IBM og Microsoft.

Apache Software Foundation forsøker nå å finne ut hvordan stiftelsen skal kunne implementere WS-Security-spesifikasjonen i stiftelsens Axis SOAP-stakk uten å bryte med lisensbetingelsene satt av Microsoft og IBM.

Selv om WS-Security kan implementeres royalty-fritt, må teknologien likevel lisensieres av den enkelte bruker direkte fra Microsoft og IBM. Dette bryter med mange lisenser for fri programvare og åpen kildekode, inkludert lisensen Apache-programvaren er utgitt under. De fleste av disse lisensene krever at rettighetene til bruk av inkluderte teknologier uten hindringer kan videreføres til brukerne og andre utviklere.

- I det store og hele ønsker vi at brukere av åpen kildekode også skal kunne distribuere åpen kilde, og det bør kunne skje uten tilleggsbetingelser om rettigheter fra andre leverandører, sier Cliff Schmidt, visepresident for juridiske saker i Apache Software Foundation, til InfoWorld.

- Jeg hadde foretrukket å tro at dette ikke er et forsøk på å hindre åpen kildekode-implementering av en standard, for de fleste leverandører forstår at slike implementeringer er kritiske for å gi standarder tyngde, sier Schmidt.

Apache skal ha samtaler med IBM og Microsoft om dette spørsmålet denne uken og Schmidt håper at man kommer til en snarlig løsning på spørsmålet. Trolig vil IBM være mer medgjørlig enn Microsoft.

- IBM har over lang tid hatt et vellykket samarbeid med Apache, sier Karla Norsworthy, visepresident for programvarestandarder i IBM, til InfoWorld.

- Vi skrive denne lisenser for å tillate alle typer implementeringer, inkludert åpen kildekode, sier hun. Hun ser optimistisk på mulighetene for å komme til en løsning.

    Les også:

Ifølge InfoWorld dukket spørsmålet opp da VeriSign ønsket å tilby selskapet TSIK-verktøysett (Trust Service Integration Kit) til Apache som åpen kildekode.

Microsoft skriver derimot i en uttalelse av WS-Security er en åpen standard ved standardiseringsorganisasjonen OASIS, og at Microsofts betingelser er i henhold til OASIS' policy om rettighetene knyttet til åndsverk. Selskapet viser til Apache når det gjelder spørsmål om hvilke planer stiftelsen måtte ha om WS-Security.

Ifølge Davanum Srinivas, visepresident for tjenester i Apache Software Foundation, ønsker stiftelsen at SOAP-stakken skal kunne brukes sammen med teknologier fra alle de større leverandørene, inkludert IBM WebSphere, Microsofts .Net og BEA WebLogic.

Til toppen