BEDRIFTSTEKNOLOGI

Apache truer med Java-opprør

Anklager Oracle for avtalebrudd.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
10. nov. 2010 - 12:35

Oracles omdømme i fri programvare-kretser er i ferd med å bli virkelig svekket på grunn av håndteringen av flere av programvareproduktene selskapet overtok da det kjøpte Sun. Dette gjelder blant annet MySQL, OpenOffice.org og ikke minst Java.

Apache Software Foundation har i ti år vært medlem av Java Community Process (JCP) Executive Committee, en komité som blant annet har ansvaret for å sertifisere nye versjoner av Java, men til tross for at stiftelsen har blitt valgt inn for tre nye år, kan dens deltakelse nå gå mot slutten. Apache mener nemlig at Oracle ikke oppfyller visse vilkår i avtalen som gjelder for JCP og truer med å trekke seg.

Styret i Apache publiserte i går en uttalelse hvor det heter at Apache i henhold til avtalen er berettiget en lisens for testsettet for Java SE, Java Test Compatibility Kit (TCK). Dette vil gjøre det mulig for Apache å teste og distribuere en utgivelse av Apache Harmony-prosjektet under Apache-lisensen. Harmony er Apaches åpen kildekode-baserte Java-implementasjon.

Stiftelsen skriver videre at Oracle ikke oppfyller selskapets kontraktmessige forpliktelser ved å tilby en TCK-lisens som pålegger ytterligere vilkår og betingelser som ikke er kompatible med åpen kildekode eller lisenser for fri programvare.

Apache mener at en spesifikasjonsledelse, i dette tilfellet Oracle, som ikke følger JCP-reglene, ikke bør delta som et medlem som oppfyller sine forpliktelser.

Av den grunn vil Apache stemme imot spesifikasjonsforslaget for Java SE 7 og ber de øvrige medlemmene av komiteen om å gjøre det samme. Hovedargumentet for dette er å sikre at Java blir et økosystem basert på en åpen spesifikasjon hvor alle aktører deltakerne er i stand til å implementere og distribuere Java-spesifikasjoner med selvvalgte betingelser.

Apache skriver at stiftelsen vil avslutte forholdet til JCP dersom ikke komiteen støtter det Apache mener at stiftelsens rettigheter iverksetter av Java. Stiftelsen mener at JSP-avtalen er verdiløs og at JCP-spesifikasjonene ikke er noe annet proprietær dokumentasjon, dersom ikke reglene håndheves både klart og aktivt.

Det et ingen tvil om at Apache er en viktig aktør innen Java-fellesskapet. Stiftelsen leder en rekke Java-relaterte prosjekter, inkludert Ant, Geronimo, Jakarta, Maven og Tomcat.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.