BEDRIFTSTEKNOLOGI

Apache utgir første versjon av egen OpenOffice

Mer enn et år siden forrige oppdatering av kontorpakken.

Apache OpenOffice er bygger direkte på OpenOffice.org, men er utgitt med en annen lisens.
Apache OpenOffice er bygger direkte på OpenOffice.org, men er utgitt med en annen lisens.

Apache Software Foundation (ASF) kunngjorde i går at Apache OpenOffice 3.4 nå er tilgjengelig til Windows, Mac og Linux. Dette er den første utgaven av kontorsuiten som er gitt ut av Apache OpenOffice Project.

Apache OpenOffice er basert på OpenOffice.org som Oracle donerte til ASF på forsommeren i fjor. På det tidspunktet hadde store deler av OpenOffice.org-fellesskapet brutt med Oracle og samlet seg omkring The Document Foundation og deres LibreOffice, som opprinnelig ble basert på betautgaven av OpenOffice.org 3.3 og deretter utviklet i sin egen retning. Det har senere kommet to mindre oppdateringer av LibreOffice.

Så langt virker det som om det har vært mer aktivitet i LibreOffice-prosjektet enn i OpenOffice-prosjektet, men ASF hevder i en pressemelding at OpenOffice fortsatt har mer enn 100 millioner brukere. LibreOffice ble lastet ned 7,5 millioner ganger mellom lanseringen i januar i fjor og september samme år. Mange bruker nok fortsatt OpenOffice.org uten å være klar over LibreOffice.

Versjon 3.4

Nyhetene i Apache OpenOffice 3.4 dreier seg i første rekke om forbedringer av eksisterende funksjonalitet. Det loves bedre støtte for ODF 1.2, inkludert kryptering. De vesentligste nyhetene ser ut til å være knyttet til grafikk, inkludert integrert støtte for vektorgrafikk (SVG). Det loves også forbedret oppstartstid. En oversikt over endringene finnes her.

Mens LibreOffice gis ut med GPLv3-lisens, har Apache valgt i gi ut OpenOffice med den mindre strenge Apache License v2.

– Men donasjonen av OpenOffice.org til ASF, ble stiftelsen og ikke minst Podling-prosjektet gitt en skremmende oppgave: å få gjenopplivet et fellesskap og å omforme OpenOffice fra en kodebase med en ukjent arv av immateriell eiendom, til en klarert og Apache-lisensiert programvaresuite, sier Jim Jagielski, ASF-president og prosjektmentor for Apache OpenOffice, i en pressemelding.

En ikke helt objektiv sammenligning mellom LibreOffice og OpenOffice finnes her.

    Les også:

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.