Apache vinner markedsandeler igjen

Perioden hvor webserveren Apache taper store markedsandeler til konkurrentene, først og fremst webserverne fra Microsoft og Google, ser ut til å være over. Det skriver Netcraft i forbindelse med selskapets januarundersøkelse. Markedsandelene til Apache har sunket kontinuerlig i 18 måneder, men er nå på nytt over 50 prosent.

Årsaken til det lange fallet antas å være opprettelsen av en mengde bloggnettsteder basert på blant annet Microsofts IIS.

Januarundersøkelsen er basert på responser fra omtrent 155,6 millioner nettsteder. Dette er baser 354.000 flere enn i desember, noe som tyder på at veksten den siste måneden har vært lav. I forrige måned var veksten på 5,4 millioner nettsteder.

Det er ikke bare Apache som vokser, også russiske nginx, som også er åpen kildekodebasert, har begynt å utmerke seg, selv om andelen foreløpig ikke er større enn 0,5 prosent.

Netcraft melder at LiteSpeed, som enkelt skal kunne erstatte Apache i systemer og som lover høyere ytelse, også viser betydelig vekst den siste måneden. Antallet vertsnavn knyttet til denne serveren har passert 400.000, noe som i stor grad skyldes bloggleverandøren WordPress.com.

Til toppen