PERSONLIGTEKNOLOGI

Åpen karttjeneste åpner for 3D

Høydedata gir OpenStreetMap en ekstra dimensjon.

Heidelberg i Tyskland som presentert av OpenStreetMap 3D-tjenesten.
Heidelberg i Tyskland som presentert av OpenStreetMap 3D-tjenesten.

OpenStreetMap er en karttjeneste som for det meste basert på data som frivillige privatpersoner har bidratt med, men nå blir kartdataene satt sammen med høydedata fra Shuttle Radar Topography Mission (SRTM) for å utvikle en tredimensjonal geodatainfrastruktur, GDI-3D, basdrt på de åpne webservice-standardene til Open Geospatial Consortium (OGC).

I en første omgang tilbys hele Tyskland i OpenStreetMap 3D, som er basert på Java-applikasjonen XNavigator. Denne er relativt ressurskrevende og støtter 3D-grafikk basert på OpenGL 1.2. Man bør derfor i pc-en ha et separat grafikkort som støtter denne standarden, for å bruke tjenesten.

OGC W3DS (Web 3D Service) sender dataene til klientprogrammet som tredimensjonale scenegrafer, en datastruktur som ofte brukes av vektorbaserte grafikkverktøy og moderne dataspill. All visualisering av dataene skjer i klienten. Det innebærer at datamengden som må lastes ned, til tider er ganske stor. Det anbefales derfor at brukeren har en Internett-forbindelse som takler 4 megabits per sekund eller mer.

Selve Java-applikasjonen, XNavigator, lastes ned ved å velge en av de to profilene nesten nederst på denne siden.

Mer informasjon om prosjektet finnes i denne artikkelen.

digi.no har i skrivende stund ikke fått lastet ned Java-applikasjonen. Det virker som om serveren er hardt belastet. Bildene i artikkelen er derfor hentet fra prosjektsidene.

    Les også:

Kommentarer:

Vi har byttet system for artikkelkommentarer. For å opprette brukerkonto, registrerer du deg med BankID.