Åpen kildekode er demokratisk

SV er foreløpig alene om å gjøre IT til en valgkamp-sak. Partiet vil kjempe for åpen kildekode.

SV er foreløpig alene om å gjøre IT til en valgkamp-sak. Partiet vil kjempe for åpen kildekode.

Både som et middel for å bekjempe monopoltilstander og for å presse ned IT-kostnader, jobber SV for bruk av åpne standarder.

Det er spesielt mot skoler og offentlig virksomhet, tiltaket skal gjelde.

– SV fører en sosialistisk og offensiv programvarepolitikk som skal gjøre det mulig for bedriften selv å velge IT-løsning, sier SVs medlem i Stortingets energi- og miljøkomite, Jørund Leknes til digi.no.

Hensikten er at alle skal få tilgang til samme informasjon, uavhengig av hvilken programvare man velger. Går man i dag inn på en offentlig virksomhet som bruker Word eller Excel, blir brukeren tvunget til å kjøpe Microsoft for å få tilgang til informasjon, mener SV.

På partiets landsmøte i Kristiansand ble det vedtatt at all programvare i det offentlige skal være basert på åpne standarder. Dette innebærer at alle dokumenter, også dem som er laget med Microsoft-applikasjoner, må arkiveres i et åpent format, for eksempel internettformatet html.

Både SV og Ap vil fremme bruk av åpen kildekode med åpne standarder og fri programvare. I prinsippet vil dette være bruk av Linux som i dager den sterkeste utfordreren til Microsoft.

– Dette er ingen vendetta mot Microsoft som i dag har en sterk dominans i kontormiljøer. Tiltaket gjelder alle leverandører som ikke åpner for fri programvare, framholder Leknes.

Foruten at åpne standarder kan være nyskapende i form av at brukerne kan fremme forslag til endringer og feil, vil det også være kostnadsbesparende, mener SV.

En beregning fra Skolelinux viser at bare skolene i Oslo kan spare 2,5 millioner kroner i måneden. Men selv om programvaren er gratis, kommer kostnader til drift og vedlikehold i tillegg.

Kostnadene er likevel ikke det viktigste for SV, men mulighetene for nyskaping, tilgjengelighet og vekst som åpen kildekode kan gi.

Når det er åpent kan hvem som helst komme med forslag til endringer og feil som gjør det hele til en demokratisk programvare, mener Leknes.

– Poenget er at ingen skal tvinges til å binde seg opp til et spesielt program, og vi ønsker Microsoft mer enn velkommen dersom de kan tilby løsning i forhold til åpne standarder og null lisenskostnader.

SV vil senere på våren komme med forslag som partiet forventer store debattinnlegg på.

Til toppen