Åpen kildekode i Flash-utfordrer fra Microsoft

Deler av Silverlight, Microsoft utfordrer til Adobe Flash, vil leveres med åpen kildekode.

Åpen kildekode i Flash-utfordrer fra Microsoft

Deler av Silverlight, Microsoft utfordrer til Adobe Flash, vil leveres med åpen kildekode.

Microsoft planlegger en teknologi som skal tilby funksjonalitet som minner svært mye om Adobes Flash. Men teknologien, som kalles Silverlight, skal ifølge Microsoft gi betydelige fordeler til både konsumenter, innholdsleverandører og utviklere.

Teknologien markedsføres som både kryss-plattform og kryss-nettleser, men foreløpig er nettlesertillegget som kreves bare tilgjengelig for Internet Explorer og Firefox på Windows eller Mac OS X.

Denne uken ble det kjent at Silverlights Dynamic Languages Runtime-komponenter (DLR) vil bli gjort tilgjengelige under en åpen kildekode-lisens, Microsoft Permissive License. Det er interessant blant annet fordi Adobe i forrige uke gjorde selskapets Flex-plattform til åpen kildekode.

DLR-en er i praksis et tillegg til CLR-en (Comon Language Runtime) i .NET som gir plattformen et sett med nye tjenester som er spesielt tilpasset behovene til dynamiske programmeringsspråk. Dette inkluderer et delt, dynamisk typesystem, en standardisert vertsmodell og støtte for gjøre det enkelt å generere rask, dynamisk kode.

En ny alfautgave av Silverlight 1.1, som er tilgjengelig her, skal inkludere støtte for fire språk - Python, JavaScript, Visual Basic og Ruby. Men fordi DLR-en leveres med åpen kildekode, vil utviklere kunne selv kunne implementere støtte for andre språk, for eksempel Perl eller PHP, dersom ikke Microsoft selv kommer med egen støtte for dette. Men Microsoft samarbeider allerede med Zend om en PHP-kompilator for .NET Framework. En betaversjon av kompilatoren, som kalles Phalanger, er tilgjengelig her.

    Les også:

Microsoft lover bedre distribusjon av HD-video med Silverlight

Silverlight er tett knyttet opp mot Microsofts nye familie med designverktøy, Expression, til legg til Visual Studio. Støtte for Silverlight finnes i maiutgaven av en tidlig testversjon av Expression Blend 2, som ble gjort tilgjengelig i går, tillegg til i en alfautgave av Silverlight Tools for betaversjonen av neste Visual Studio (Orcas), som er tilgjengelig her.

Det er ventet at Silverlight 1.0, som nå tilgjengelig i en betaversjon, vil bli lansert i løpet av sommeren.

Til toppen