BEDRIFTSTEKNOLOGI

Åpen kildekode skal fyre 64-biters PDA-prosessor

Red Hat tilbyr åpen kildekodeverktøy for SuperH SH-5, en 64 biters prosessor for neste generasjons hånd-PC-er, multimediatelefoner og bilsystemer.

14. feb. 2002 - 11:05

SuperH ble etablert av Hitachi og STMicroelectronics i april i fjor. Selskapet har vært operativt siden juli 2001. Det viderefører Hitachis SuperH-prosessorer. Dette er RISC-prosessorer beregnet på forbrukerelektronikk, bilsystemer, avanserte multimediatelefoner og hånd-PC-er.

Dagens modeller SH-3 og SH-4 regner data i porsjoner på 32 biter. Selskapets utviklingsplan forutsetter at en 64 biters utgave gjøres tilgjengelig i løpet av året. Det satser dels på å produsere brikker på egen hånd, dels på å lisensiere designen til andre som kan nedfelle SH-5 i egne brikker dedikert til helt spesielle formål. SuperH antar i dag at det har en 6,8 prosent markedsandel i sine nisjer, og tar sikte på å øke til 30 prosent innen fem år. En vesentlig konkurrent er britiske ARM hvis design er lisensiert til blant andre Intel og inngår i StrongARM-prosessorene som har gjort et sterkt inntog i hånd-PC-er.

SuperH arvet et forhold til Red Hat og dette selskapets verktøy Embedded Linux Developer Suite og GNUPro-kompilatoren. Red Hat kunngjorde i går at det har inngått en avtale med SuperH om å tilrettelegge og markedsføre disse verktøyene også for SH-5. Selskapene mener at ved å satse på verktøy for åpen kildekode, vil de nå langt flere utviklere enn ellers.

Partene mener SuperH-arkitekturen er ideell for konvergente forbrukervarer. De skal rette felles markedsføring mot tilbydere, systemleverandører og halvlederfabrikanter. De nevner spesielt:

  • digitale forbrukerapparater som settoppbokser, bærbare multimediainnretninger, spillkonsoller, digitale kameraer, digitale videokameraer med mer
  • bilsystemer innen informasjonssystemer, systemer for overvåkning av motor og andre funksjoner, og produkter innen satellittnavigasjon
  • avansert telekommunikasjonsutstyr som videotelefoner, hjemmeportaler, mobiltelefoner og hånd-PC-er
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.