Åpen kildekodebasert .NET nærmer seg

Mono, en åpen kildekodebasert implementering av Microsofts .NET, er nå inne i den første betafasen.

Mono, en åpen kildekodebasert implementering av Microsofts .NET, er nå inne i den første betafasen.

Mono Project lanserte i forrige uke, etter tre år med utvikling, den første av to planlagte betautgaver av Mono, en åpen kildekodebasert utgave av Microsofts .NET. En andre betautgave kan ifølge Computer Business Review ventes den 1. juni, mens den endelige utgaven av Mono 1.0 kan ventes den 30. juni.

Mono tilbyr en kompilator for C#-språket, en CLR (Common Language Runtime) for CLI (Common Language Infrastrukture), samt et sett med klassebiblioteker.

Det er utviklet API-stakker, en Unix, Linux, GNOME, Mono-stakk for API-er som skal kunne dra fordel av brukerens Unix-basert server eller PC, samt et sett med API-er som er kompatible med Microsoft .NET Framework 1.1. Dette tilbyr blant annet støtte for ASPI.NET, ADO.NET.

Opprinnelig var planen at Mono skulle ha vært ferdig i slutten av 2003, men da denne tiden nærmet seg, ble timeplanen forskjøvet.

Mono skal blant annet tilby utviklere av programvare for Linux og Unix et mer strømlinjeformet programmeringsrammeverk, blant annet ved å ta i bruk en mer objektorientert tilnærming.

Mono Project ble startet i 2001 av utvikleren Miguel de Icaza, under beskyttelse av Ximian, et selskap som i fjor ble kjøpt opp av Novell.

Til toppen