FORBRUKERTEKNOLOGI

Åpen Live Messenger kan øke fildeling

Microsoft lar nå alle, inkludert en million norske brukere, laste ned Live Messenger. Dette kan skape en ny fildelingsbølge.

21. mars 2006 - 13:35

Flere hundretusener av brukere har allerede fått tilgang til test-versjonen av Live Messenger, men nå har Microsoft i det stille åpnet opp for alle brukere.

Gjennom en spesiell adresse kan hvem som helst nå laste ned den nye Live Messenger. Dette er spennende nyheter - særlig for norske PC-eier, for Microsofts lynmeldingsprogram har lite konkurranse i Norge. Over en million norske brukere har skaffet seg en konto.

Det som nå er klart, er at blant annet norske brukere av Windows XP kan melde seg på Live Messenger-betaen. Dette kan gjøres på denne siden. Gjør du det, får du før eller senere en e-post om at du er blitt godkjent. En raskere metode er å benytte denne lenken. Da kommer du rett inn på en nedlastingsside hvor du blant annet kan laste ned den norskspråklige utgaven av Live Messenger. digi.nos erfaring at beta-versjonen fungerer helt fint.

Det er to store nyheter i Live Messenger, men den ene er ikke ordentlig på plass ennå. Med Live Messenger skal Microsoft ta opp konkurransen med Skype. Microsoft har kjøpt inn lydteknikken fra svensk/norske Gips som Skype bruker, men foreløpig lar Live Messenger deg bare ringe og snakke med kontaktene dine - du kan ikke søke etter og ringe opp andre enn de du allerede har forbindelse med.

Den andre store nyheten i Live Messenger er likevel trolig nok for mange brukere.

Å dele filer med andre brukere over nettet har hittil for det meste vært en aktivitet for IT-flinke og eventuelt yngre mennesker.

Muligheten til en mer kontrollert deling er svært nyttig - både for bedriftsbrukere og privatbrukere.

At de tradisjonelle fildelingsprogrammene deler ut filer til hele kloden har nok bremset mange. Men Microsoft kjøpte opp Foldershare, et veldig brukervennlig program, og har lagt dette inn i Live Messenger.

Med noen museklikk i Windows Live Messenger kan dele ut hele mapper og eventuelt harddisker til andre brukere - trolig helt uten å kunne bli sporet opp.

    Les også:

Deling av filer med programmer som Kazaa eller Bittorrent kan spores nettopp fordi man alle kan laste dem ned, deriblant også platebransjens folk. Men når to norske venner deler filer med Messenger, er det bare disse brukerne som ser filene. Hele poenget er at dette skal forbli privat overfor alle andre.

Mange har det siste året påpekt at den foregår en skjult fildeling mellom venner og bekjente, blant annet med eksterne harddisker, som ingen har oversikt over hvor stor er. Brukere som deler filer med venner unngår også problemet med juksefilene musikkbransjen sprer på de åpne fildelingstjenestene.

Tjenesten fungerer slik at når en bruker velger å opprette en delt mappe med én av sine kontakter, så opprettes en ny mappe på begge maskiner. I sin respektive mappe kan begge brukerne putte filer de ønsker å dele med motparten. Så snart begge brukerne er logget på, synkroniseres mappene mellom de to maskinene.

I utgangspunktet legger Messenger bare opp til at man kan legge til lister av enkeltfiler, men denne sperren for å dele store mengder filer er enkel å komme rundt. Man kan velge en hvilken som helst mappe med undermapper og droppe den inn i den delte filmappen, så vil mottakere få kopiert alt, inkludert mappestrukturen.

digi.no har laget en serie skjermbilder som viser hvordan systemet fungerer. Klikk her.

digi.no har flere ganger forsøkt å få en kommentar fra musikkbransjens forening IFPI om fildelingsmulighetene i Live Messenger, men IFPI har ikke svart på våre henvendelser.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.