– Åpen «Windows 9»-test i september

Forhåndstitt blir trolig tilgjengelig for alle.

– Åpen «Windows 9»-test i september
Microsoft viste fram dette Windows-skrivebordet under Build-konferansen i april i år. Det viser blant annet en ny startmeny og en Modern UI-applikasjon som kjøres i et tradisjonelt desktop-vindu. Mye kan dog har endret seg siden denne sniktitten. Bilde: Microsoft

En første offentlig tilgjengelig testutgave av Windows «Threshold», den neste store oppgraderingen til Microsofts operativsystem for i alle fall pc-er og nettbrett, skal blir gjøres tilgjengelig i slutten av september. Dette skriver ZDNet, basert på uttalelser fra flere ikke navngitte kilder. Det skal dreie seg om en «technology preview», det vil si en testversjon først og fremst beregnet for utviklere og teknikere, ikke for vanlige brukere.

Selv om Microsoft på ingen måte har kunngjort hva navnet på den neste versjonen av Windows vil bli, tror nok de fleste at Microsoft nå er ferdige med å eksperimentere med Windows-navnene og velger å døpe den neste utgaven for «Windows 9». Det er ventet at den endelige versjonen vil bli lansert våren 2015.

Ifølge kildene til ZDNet, vil testutgaven bli fulgt opp med månedlige oppdateringen som automatisk vil bli automatisk installert.

Endringer

Mens Windows 8 i hovedsak kom med funksjonalitet rettet mot brukere av enheter med berøringsskjerm, tyder signalene fra Microsoft så langt på at Threshold vil bringe til bords funksjonalitet som i større grad vil kunne glede brukere av tradisjonelle pc-er. Det ene er form for startmeny for dem som ikke har våget «å trylle» denne fram på egenhånd med tredjepartsverktøy som Classic Shell. En annen temmelig sikker nyhet i Threshold er at Modern UI-applikasjoner skal kunne kjøres i vinduer i desktop-grensesnittet. Dette kan gjøre det mer aktuelt for flere Windows-brukere enn i dag å ta i bruk applikasjoner fra Windows Store, hvor applikasjoner kan anskaffes, installeres og oppdateres på en mer enhetlig måte enn det som er tilfellet for tradisjonelle Windows-applikasjoner.

Blant endringene som Microsoft ikke offisielt har uttalt seg om, er at Charms-feltet forsvinner og virtuelle skrivebord blir lagt til. Det er nok også en viss sannsynlighet for at Microsoft får på plass den personlige, digitale assistenten Cortana også i Threshold, men trolig bare med støtte for noe få språk og land fra starten av.

Microsoft har ikke sagt noe offisielt om verken tidspunkt eller eventuell pris for den neste Windows-utgaven. Enkelte rykter antyder at det kan bli gratis å oppgradere fra i alle fall Windows 8.x, men siden det virker klart at Microsoft fortsatt vil gi ut ulike utgaver («Standard», «Profesional», eller tilsvarende) av Threshold, vil nok ikke enhver form for oppgradering kunne gjøres uten kjøp av ny lisens.

I juli sa forøvrig Microsoft-sjef Satya Nadella at Windows for i alle fall pc, nettbrett og smartmobiler vil smelte langt mer sammen i neste runde enn det som er tilfellet i dag. Det har blitt diskutert hva denne kunngjøringen vil bety i praksis. Det som er helt sikkert er at Microsofts ulike Windows-team har blitt forent rundt en felles arkitektur, og at det med Universal Windows Applications vil bli enklere å lage applikasjoner som kan kjøres på tvers av de Windows-baserte enhetene. Men det er nok mindre sannsynlig at nøyaktig det samme operativsystemet vil kunne installeres og kjøres på både ARM-baserte smartmobiler, x86-baserte pc-er og ligger mellom der, selv om Nadellas uttalelse godt kan tolkes i den retning.

    Les også: