FORBRUKERTEKNOLOGI

Åpent, digitalt rettighetssystem under utvikling

Sony og Philips vil i 2004 lansere et åpent rettighetssystem for mediefiler som er uavhengig av avspilleren.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
17. des. 2003 - 12:38

Apple og Microsoft er blant de som i dag tilbyr systemer for digital rettighetshåndtering (DRM), som benyttes av ulike nedlastingstjenester for musikk- og video for å kontrollere hvem som får spille av beskyttede mediefiler. Problemet med disse systemene er at de kun virker sammen med avspillingsløsninger fra de respektive leverandørene.

InterTrust Technologies, et selskap som eies av Philips og Sony i fellesskap, vil innen seks måneder ha utviklet et system som skal kunne erstatte de proprietære systemene. Systemet skal kunne benyttes sammen med enhver avspiller for digitale medier.

- Konsumentene vil ha et åpent system, og elektronikkindustrien vil det samme, sier Ruud Peters, en leder Philips' enhet for opphavsrett og standarder, til Reuters. Han erkjenner at ikke minst Microsoft er blitt en formidable aktør i innen dette området, men produsentene av konsumentelektronikk ønsker ikke å bli avhengige av Microsoft.

- De trenger et uavhengig system som fungerer overalt, sier Peters. Han mener at DRM fungerer som en akselerator som vil forsterke det digitale mediesalget fordi systemene vil overbevise medieselskapene at innholdet deres er beskyttet.

- Men DRM bør ikke være et konkurransevåpen.

Systemet som Philips stiller seg bak, ventes å bli lansert innen seks måneder. Det vil ifølge Peters støttes av et stort antall elektronikk- og medieselskapet når det lanseres. Dette inkluderer filmdistributører og musikkforlag.

- Når vi lanserer det vil vi gi garantier om at det har tilstrekkelig støtte, sier Peters.

Med både Sony og Philips blant støttespillerne, vil standarden ha med seg både den største og den tredje største produsenten av konsumentelektronikk i verden.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.