Åpent nettleksikon når ny milepæl

Det åpne, nettbaserte leksikonet Wikipedia har passert en ny milepæl i antall artikler.

Det åpne, nettbaserte leksikonet Wikipedia har passert en ny milepæl i antall artikler.

Wikipedia, et nettbasert leksikon hvor innholdet utvides og vedlikeholdes av brukerne selv, har passert 300.000 artikler i den engelskspråklige delen av tjenesten. Den 10. juni i år hadde leksikonet 261.000 artikler, så økningen har vært formidabel.

En sammenligning med andre oppslagsverk viser at Wikipedia trolig er verdens største leksikon. Svenske Nationalencyklopedin, som består av 183.000 leksikonartikler, er det største alternativet som nevnes. Kunnskapsforlagets Store Norske Leksikon har omtrent 125.000 artikler.

Wikipedia består i tillegg til den engelskspråklige delen, også av mengder av artikler på andre språk. Den norske delen av leksikonet består for øyeblikket av 6310 artikler, de aller fleste skrevet i år.

Alt innholdet i Wikipedia er skrevet og publisert av brukerne, og gis ut under GNU Free Documentation License (GFDL). Det kreves selvfølgelig at det som skrives ikke er kopiert fra andre opphavsrettighetsbeskyttede kilder uten tillatelse.

Alle registrerte brukere kan redigere innhold andre har publisert. Dette kan selvfølgelig misbrukes, men leksikonet inneholder tilsynelatende svært mye korrekt, omfattende, oppdatert og nyttig informasjon.

Wikipedia ble satt i drift i januar 2001. Den norske delen ble opprettet i slutten av 2001.

Wikipedia på norsk er tilgjengelig her.

Til toppen