BEDRIFTSTEKNOLOGI

Åpent telenett mareritt for Telenor

Om telemyndigheter og lovgivere i Norge skulle åpne telenettet på samme måte som danske logvivere er i ferd med å gjøre, vil det få enorme konsekvenser for Telenor. Selskapet vil måtte regne med inntektstap på flere hundre millioner kroner.

Frode Eriksen
26. mai 1998 - 15:51

I dag har Telenor i praksis monopol på den delen av telenettet som knytter telefonabonnentene til telenett fra abonnentenes husvegg til hovednettet. Om det danske Folketinget i juni vedtar lovforslaget om å pålegge Tele Danmark å dele sin infrastruktur med andre teleoperatører (se peker til relatert artikkel i margen til høyre), og en tenker seg dette overført til Norge, kunne selskap som Telia, Tele2 eller NetCom selv selge telefonabonnement på fastnettet til Telenor.

Disse abonnementene er basert på en "råvarepakke" som består av selve aksessen samt samtaletid, som Telenor så selger til en pris fastsatt av telemyndighetene (Post- og teletilsynet). De nye teleoperatørene kan knytte egen kundeservice til abonnementene.

- Det at teleliberaliseringen i Danmark har kommet mye lenger enn i Norge skyldes i hovedsak at staten har solgt seg ut av televerket. Det betyr at en ikke lenger trenger å ta hensyn til sitt eget selskap, sier generalsekretær i Norsk Tele- og Informasjonsbrukerforening (Nortib), Bjørn Paulsen, til digi.no.

Nettdelen til Telenor er den absolutt mest lønnsomme delen av selskapet. Av en omsetning første kvartal i år på 2,438 milliarder kroner, endte driftsresultatet på 519 millioner, mens ser en hele 1997 under ett lå driftsinntekter på 6,8 milliarder kroner og driftresultat på 1,202 milliarder kroner. Resultatet på nettdelen står for nesten halvparten av Telenor-konsernets samlede resultat.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.