Åpne data som «parlamentarisk vaktbikkje»

Se hva politikerne stemmer i ny nettjeneste.

ÅPNE DATA: Nå får alle hente ut strukturerte data om hvem som stemmer hva, og hvilke saker som behandles. Nettjenesten «Holder de ord» baserer seg på Stortingets egen åpning av voteringsdata, som lanseres senere denne uken.
ÅPNE DATA: Nå får alle hente ut strukturerte data om hvem som stemmer hva, og hvilke saker som behandles. Nettjenesten «Holder de ord» baserer seg på Stortingets egen åpning av voteringsdata, som lanseres senere denne uken. (Bilde: Marius Jørgenrud)

Se hva politikerne stemmer i ny nettjeneste.

Nettjenesten med åpne, strukturerte data om stemmegivingen på Stortinget lanseres i dag i beta-utgave. Det skjer i forbindelse med friprog-konferansen GoOpen.

    Les også:

Dette er den samme tjenesten som digi.no skrev om i fjor høst, da den ennå ikke var navngitt. Nå er navnet klart: Holder de ord. Etter eget utsagn skal de være Norges parlamentariske vaktbikkje.

Tjenesten er laget av en politisk uavhengig organisasjon med samme navn, og er delvis basert på fri programvare utviklet av britiske MySociety. Gjennom frie programmeringsgrensesnitt (API-er) gir de tilgang til strukturerte data og informasjon som blant annet:

* Stemmegiving fra sak til sak

* Politikernes løfter fra valgprogram

* Andre politiske fakta (partier, representanter, komiteer, saker osv)

Kildekoden til prosjektet er tilgjengelig fra GitHub. Mer teknisk informasjon om viderebruk kan leses på denne siden.

Går live på torsdag

Beta-stempelet skyldes ikke minst at datagrunnlaget hentes fra Stortingets ennå-lukkede system for åpne voteringsdata, som etter planen lanseres for fullt senere denne uken, nærmere bestemt torsdag ettermiddag.

Stemmeanlegget på representantenes plasser.
Stemmeanlegget på representantenes plasser. Bilde: Stortinget.no

I løpet av torsdagen skal det altså gis ut detaljerte data om resultatet av avstemminger i saker som våre folkevalgte har behandlet, herunder hvilke partier og stortingsrepresentanter som har stemt hva.

Stortingets informasjonsavdeling skriver følgende:

- Tjenesten åpner for at andre kan lage egne løsninger basert på dataene. Løsningen inneholder også en såkalt databygger, hvor brukerne selv kan sette sammen statistiske presentasjoner basert på dataene. Tjenesten vil bli åpen for alle innen kort tid.

    Les også:

Til toppen