Åpne hull i Regjeringens IT

Departementene mangler egne nett for gradert informasjon.

De fleste departementene har ikke noe eget nett for å sende gradert informasjon.
De fleste departementene har ikke noe eget nett for å sende gradert informasjon. Bilde: Wiki Commons
24. nov. 2010 - 08:14

Oslo (NTB): Regjeringen passer ikke godt nok på sine hemmeligheter. Nå får den varsel om pålegg etter tilsyn i regjeringskvartalet.

For en måned siden sa fornyings- og administrasjonsminister Rigmor Aasrud (Ap) at hun hadde laget en plan for forhindre at regjeringskvartalets datasystemer lekker, og at tiltakene ble «tett fulgt».

Men en kartlegging Aftenposten har gjort, viser at regjeringen ikke har tettet hullene. Navn og personopplysninger om sikkerhetsvakter, informasjon om nøkler til stengte områder, sikkerhetsgraderte trusselvurderinger og en rekke andre saker sendes fram og tilbake i åpne datanett.

I høst var Nasjonal sikkerhetsmyndighet på tilsyn i Departementenes servicesenter (DSS), som driver datasystemene til 13 av statsrådene i Stoltenberg-regjeringen.

«Tilsynet avdekket manglende samsvar med bestemmelser i, eller i medhold av, sikkerhetsloven», skriver Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) i «Varsel om vedtak om pålegg» til DSS 9. september.

– Det er uheldig at NSM finner forhold som berettiger vedtak. DSS må rette seg etter de pålegg som blir gitt, sier statssekretær Inger-Anne Ravlum (Ap) i Fornyings- og administrasjonsdepartementet.

En at hovedproblemene er at de fleste departementene ikke har noe eget nett for å sende gradert informasjon. Samtidig er det mye informasjon som blir sikkerhetsgradert uten grunn, noe som har ført til at mange slurver med reglene. (©NTB)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.