UTVIKLING

Åpner Chromecast for utviklere

Nå skal app-utvalget økes kraftig.

Applikasjonene med Chromecast-støtte vil kommunisere med Chromecast via lokalnettet begge er tilkoblet, men eksternt multimedieinnhold vil Chromecast typisk laste ned fra en Internett-tjenester, uten at dette sendes via klientenheten. Dette reduserer belastningen på lokalnettet.
Applikasjonene med Chromecast-støtte vil kommunisere med Chromecast via lokalnettet begge er tilkoblet, men eksternt multimedieinnhold vil Chromecast typisk laste ned fra en Internett-tjenester, uten at dette sendes via klientenheten. Dette reduserer belastningen på lokalnettet. Bilde: Google
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
4. feb. 2014 - 12:17

Google lanserte i fjor sommer den vesle enheten Chromecast, som i USA kan kjøpes for beskjedne 35 dollar og som gjør det enkelte å overføre innhold fra nettleseren Chrome til en skjerm eller tv med HDMI-inngang. I tillegg til Chrome, kan tilsvarende støtte også bygges inn i applikasjoner for Android og iOS. Men så langt har denne muligheten kun vært tilgjengelig for utvalgte pilotpartnere og Google selv. Dermed er utvalget av applikasjoner med Chromecast-støtte foreløpig ganske beskjedent.

Men nå er tydeligvis pilotfasen over. I går kunngjorde Google at Google Cast Software Development Kit (SDK) er tilgjengelig for alle, slik at Chromecast-støtte relativt enkelt kan bygges inn i både eksisterende og nye applikasjoner for smartmobiler og nettbrett, men også i rene webapplikasjoner.

Det er dog ikke nok at klientapplikasjonen støtter Chromecast. Det er også nødvendig å tilby en mottakerapplikasjon basert på HTML som kjøres i en spesiell Chrome-utgave i Chromecast. Det tilbys to utgangspunkt for dette.

Det ene utgangspunktet er en mer eller mindre ferdiglaget mediemottaker som kan spille av HTML5-basert multimedieinnhold. Den leveres med noen begrensede muligheter for tilpasning, blant annet ved bruk av CSS.

I tillegg er det mulig for utviklere å bygge en mer tilpasset mottakerapplikasjon. Denne er ment for applikasjoner med annen funksjonalitet enn multimedieavspilling, samt for multimedieapplikasjoner som krever mer funksjonalitet enn det som tilbys av den enkle standardmottakeren. Google nevner blant annet at støtte for strømmeprotokoller som MPEG-DASH, HLS og Microsoft Smooth Streaming kan hentes fra det tilhørende Media Player-biblioteket.

De nye bibliotekene for Android er inkludert i Android Play Services 4.2, som Google begynte å rulle ut til de fleste Android-enheter i går. Mer informasjon om dette og SDK-ene for iOS og Chrome finnes på denne siden.

Offisielt tilbys Chromecast bare i noen få land, men den er likevel tilgjengelig hos en del norske nettbutikker – riktignok til en pris som er en del høyere enn 35 dollar pluss mva.

Google skal ha planer om å tilby Chromecast langt bredere enn i dag. Det antydes også at økosystemet vil bli utvidet med flere produkter etter hvert.

Alt tyder på at Chromecast selger godt, i motsetning til tidligere tv-produkter med Google-teknologi.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.