TELEKOM

Åpner for å fakturere bredbånd per gigabyte

Et kompromiss fra USAs teletilsyn i nye regler for å verne nettnøytralitet.

2. des. 2010 - 13:13

USAs teletilsyn FCC (Federal Communications Commission) har varslet nye regler innen jul for å verne om nettnøytralitet. De nye reglene er mer enn bare en tidsmessig oppdatering: De må inneholde mottrekk mot et felles forslag fra Google og Verizon i august i år, om nye kjøreregler innen bredbånd. Forslaget fra Google og Verizon, Verizon-Google Legislative Framework Proposal, bryter helt åpent med FCCs grunnleggende krav om nettnøytralitet.

Ifølge referater i amerikansk presse, har FCC-formann Julius Genachowski kommet med utspill som bærer preg av kompromissvilje overfor forslaget fra Verizon og Google, som har vunnet gjenklang blant nettoperatører, særlig dem som tilbyr mobilt bredbånd.

Genachowski gir ikke slipp på nettnøytralitet som prinsipp. Han fastholder at FCC må sørge for at operatører ikke har anledning til å klusse med eller strupe lovlig nettrafikk. Han avviser fortsatt å la nettoperatører lage «bompengeordninger» der noen brukere prioriteres framfor andre, mot betaling.

Samtidig åpner Genachowski for at nettoperatører kan ta seg betalt, ikke for tilgang i en gitt hastighet, men per overført gigabyte, såkalt bruksbasert prising.

Prinsippet om bruksbasert prising ble heftig debattert i USA i våres, da Time Warner Cable innførte en prøveordning der man betalte 30 dollar for inntil 5 gigabyte per måned, og 55 dollar for inntil 40 gigabyte per måned. Utover disse tersklene skulle hver gigabyte faktureres med én dollar. Tilbudet ble trukket tilbake etter omfattende protester, mot både prinsippet og fordi man mente at tersklene ble satt for lavt.

Blant de prinsipielle argumentene mot bruksbasert prising er at muligheten for ubegrenset bruk har spilt en nøkkelrolle i å utvikle nettet slik vi kjenner det i dag. Bruken vil bli langt mer forbeholden dersom man må bekymre seg for overforbruk i henhold til vilkårlig etablerte terskler.

Det typiske når man framsetter kompromisser, er å måtes med misnøye fra begge parter. FCC er ledes av partipolitisk oppnevnte kommissærer. Demokraten Michael Copps sier han vil fortsette å presse for et mer rakrygget forsvar for nettnøytralitet, mens republikanerne Meredith Baker og Robert McDowell sier henholdsvis at FCC ikke har myndighet til å regulere bredbånd, og at kompromissutspillet er «ubetenksomt».

Den offentlige debatten i USA er hemmet av at FCCs forslag ikke er publisert, men bare kjent gjennom utspill og lekkasjer.

Et springende punkt er nettopp uenighet om det juridiske grunnlaget for FCCs inngripen til fordel for nettnøytralitet. Det kan føre til at ethvert forsøk fra FCCs side på å hindre bransjen fra å slutte seg til Verizon-Google-forslaget, rammes av en uendelig rekke med søksmål.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.