BEDRIFTSTEKNOLOGI

Åpner for BlackBerry 10 på andres mobiler

Avisintervju fikk aksjekursen til å sprette i været.

RIMs 10K Developer Commitment har fått fart på applikasjonsutviklingen til BlackBerry 10.
RIMs 10K Developer Commitment har fått fart på applikasjonsutviklingen til BlackBerry 10. Bilde: RIM
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
22. jan. 2013 - 13:09

Kanadiske RIM (Research in Motion) skal den 30. januar lansere BlackBerry 10 (BB10), som skal være en kraftig modernisert utgave av selskapets etter hvert noe gammelmodige mobilplattform.

BlackBerry har fortsatt en ganske stabil brukermasse på omkring 80 millioner. Men RIM har helt klart fått merke konkurransen fra andre plattformer, og selskapets tilsynelatende langsomme respons på konkurransen har ikke hjulpet.

I forkant av lanseringen ble RIMs toppsjef, tyske Thorsten Heins, intervjuet av Die Welt. I intervjuet som ble publisert mandag denne uken, blir han spurt om BlackBerry 10 vil kunne bli gjort tilgjengelig for andre mobilprodusenter. Dette er noe Heins på ingen måte avviser.

– Før du lisensierer ut programvare, må du kunne vise at plattformen har et stort potensial. Først må vi oppfylle våre løfter. Når dette er bevist, er lisensiering tenkelig, sier Heins.

Uttalelsen ble svært godt mottatt Toronto Stock Exchange. Ifølge The Globe and Mail steg RIM-kursen med mer enn 10 prosent.

Men kursen til RIM-aksjen har steget ganske jevnt siden midten av september, da den nådde et bunnpunkt på 6,10 kanadiske dollar. I går endte kursen på 17,41 kanadiske dollar.

Allerede i august i fjor kom det rykter om at RIM kunne komme til å lisensiere ut BlackBerry 10 til andre. Samsung ble spesifikt nevnt. Også disse ryktene førte til kursoppgang for RIM.

Også applikasjonsutviklere virker optimistiske på vegne av BB10. RIM etablerte i fjor høst et attraktivt utviklerprogram for å sikre at et stort utvalg av BB10-applikasjoner er tilgjengelige ved lanseringen. RIM garanterer utvikleren en inntekt på minst 10 000 kanadiske dollar for hver applikasjon etter de første tolv månedene, så lenge applikasjonen er laget i henhold til et gitt regelverk, består Built for BlackBerry-testingen og blir solgt for minst 1000 kanadiske dollar i løpet av den samme perioden.

I går kunngjorde RIM at det har mottatt 19 000 applikasjoner, da den opprinnelige tidsfristen for innlevering gikk ut. Men på grunn av den store mengden applikasjoner har et par andre tidsfrister blitt forlenget.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.