JUSS OG SAMFUNN

Åpner for flere norske toppdomener

- Kan gi økt konkurranse og nyskapning.

11. mars 2011 - 15:22

I dag finnes det kun ett toppdomene med norsk tilknytning, nemlig «.no», men om noen år kan det bli flere. Samferdselsdepartementet nevner både .oslo, .trondheim, .finnmark, .rogaland, .svalbard og .kontinentalsokkelen i en pressemelding og på en nyopprettet bloggside nettopp nye toppdomener med norsk identitet.

I dag mottok samferdselsminister Magnhild Meltveit Klepp en utredelse fra en arbeidsgruppe som har vurder behovet for slike nye toppdomener. Norge skal være det første landet i verden som gjennomfører en slik vurdering, og interessen for rapporten skal være stor, også utenlands.

Arbeidsgruppen har laget rapporten på oppdrag fra Samferdselsdepartementet. Den tar også for seg retningslinjer og tildelingsprosedyrer for valg av domenenavn, samt vurdering av administrative og økonomiske konsekvenser av en slik ordning. Arbeidsgruppen er ledet av seksjonssjef Ørnulf Storm i Post- og teletilsynet. Gruppen, som tok fatt på arbeidet i februar i fjor, har dessuten hatt medlemmer fra Forbrukerrådet, Universitetet i Oslo, Patentstyret, Abelia og UNINETT Norid.

– Rapporten som arbeidsgruppen har levert, vil inngå i grunnlaget for det videre arbeidet til Samferdselsdepartementet med å utvikle strategi og retningslinjer for forvaltning av nye toppdomene med norsk tilknytning, sier Kleppa.

Den nevnte bloggsiden har blitt opprettet for at alle skal kunne komme med innspill og diskutere om det i det hele tatt er noe behov for flere toppdomener med norsk tilknytning. Den vil kun være åpen for dette i seks uker.

– Flere toppdomener på Internett kan legge til rette for økt konkurranse og nyskapning i domenemarkedet, mener Kleppa.

Ifølge pressemeldingen skal arbeidsgruppen ha tatt utgangspunkt i arbeidet som amerikanske ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) nå gjør for å utvide antallet toppdomener i domenenavnsystemet (DNS) på Internett.

Det kan komme tilfeller hvor både nasjonale styresmakter og ICANN setter vilkår for innføring av nye toppdomener. I dag finnes det ikke en nasjonal strategi eller noe nasjonalt regelverk for slike tilfeller. Denne utfordringen er et hovedtema i den nye rapporten.

Arbeidsgruppen anbefaler at det må stilles vilkår gjennom regulering i forskrift og gjennom en egen avtale mellom registerenheten for nytt toppdomene og norske styresmakter.

Det anbefales at blant annet nyskapning og krav til forretningskonsept er forutsetninger dersom man skal gi tilslutning til nye toppdomener med nasjonal tilknytning. Departementet har som mål å utarbeide nasjonale retningslinjer så snart som mulig etter at den nevnte bloggen stenges, det vil si etter den 22. april.

Hele rapporten er tilgjengelig her.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.