JUSS OG SAMFUNN

Åpner for fri bruk av offentlige data

EU-kommisjonen tror på stor gevinst når offentlige data brukes til nye formål.

EU-kommisjonen vil åpne for fri bruk av langt mer offentlig informasjon enn det som er gjøres innen EU i dag.
EU-kommisjonen vil åpne for fri bruk av langt mer offentlig informasjon enn det som er gjøres innen EU i dag.
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
13. des. 2011 - 13:39

EU-kommisjonen lanserte i går en strategi for europeisk bruk av åpne data. Kommisjonen mener at Europas offentlige administrasjoner sitter på en gullgruve med ikke-realisert, økonomisk potensial, nemlig de store mengdene med informasjon som er samlet inn av alle de ulike offentlige myndighetene og etatene i medlemslandene.

Ved hjelp av en trepunktsplan vil kommisjonen gjøre åpne data til regelen i stedet for til unntaket i hele EU. I dag er det bare enkelte medlemsland som har begynt å tilby fri tilgang og bruk av informasjon fra offentlig sektor.

De tre punktene innebærer at kommisjonen selv åpner sine informasjonssamlinger til offentligheten gjennom en ny dataportal, at EU-landene kommer opp på et tilsvarende nivå, og at det i perioden 2011 til 2013 bevilges 100 millioner euro til forskning på hvordan teknologier for datahåndtering kan forbedres.

Kommisjonen mener at frigjøringen av slike data, vil bidra til vekst i bransjen som allerede tilbyr IKT-brukere tjenester knyttet til for eksempel kart og navigasjon, sanntidstrafikk, værinformasjon og prissammenligning. Men kommisjonen mener at blant annet journalister og akademikere også vil kunne ha stor nytte av enklere tilgang til slike data.

– Vi sender et sterkt signaler til administrasjonene i dag. Dataene deres er mer verdt dersom dere gir dem bort. Så begynn å frigjøre dem nå. Bruk dette rammeverket til å delta sammen med andre smarte ledere, som allerede høster fordeler av omfavnelsen av åpne data, sier Neelie Kroes, visepresident for EU-kommisjonens digitale agenda, i en pressemelding.

– Skattebetalere har allerede betalt for denne informasjonen. Det minste vi kan gjøre er å gi den tilbake til de som ønsker å bruke den på nye måter – som kan hjelp folk og skape arbeidsplasser og vekst, sier Kroes.

Hun kommer også med en kort uttalelse i videoen nedenfor.

Strategien innebærer også en oppdatering til et direktiv fra 2003 om gjenbruk av informasjon fra offentlig sektor.

Oppdateringen innebærer blant annet at det gjøres til en generell regler at alle dokumenter som gjøres tilgjengelige fra offentlige organer kan gjenbrukes, uavhengig av formål, både kommersielt og ikke-kommersielt, så sant de ikke er beskyttet av tredjeparts opphavsrett.

Det skal også etableres et prinsipp om at offentlige organer ikke bør tillates å kreve mer i gebyr for dataene enn kostnadene knyttet til den enkelte forespørsel. I praksis betyr dette at de fleste data vil tilbys gratis eller bortimot gratis, med mindre noe annet er behørig begrunnet.

EU-kommisjonen vil også gjøre det obligatorisk å tilby dataene i utbredte, maskinlesbare formater, noe som skal kunne sikre effektiv gjenbruk.

Direktivets rekkevidde utvides slik at det også omfatter biblioteker, museer og arkiv. For denne typen institusjoner er det riktignok de nåværende bestemmelsene fra 2003 som skal gjelde.

For å sikre at prinsippene følges, skal det etableres nye regelverk

Portalen som EU-kommisjonen skal offentliggjøre sine egne data gjennom, er for tiden under betatesting. Det er ventet at den vil kunne lanseres i løpet av våren 2012. Etter hvert skal den fungere som et felles sted for gjenbrukbare data fra alle EU-institusjoner, EU-organer og nasjonale myndigheter.

EU-kommisjonen mener at den nye strategien vil kunne bidra til en forbedring av EU-økonomien på 40 milliarder euro i året.

Mer informasjon om den nye strategien finnes her.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.