BEDRIFTSTEKNOLOGI

Åpner for kjempefiler i nettskyen

Amazons S3-tjeneste takler nå tusen ganger så store filer.

Den nettskybaserte lagringstjenesten til Amazon.com, Simple Storage Service (S3), har hatt en upraktisk begrensning i filstørrelsen på 5 gigabyte. Kunder som har ønsket å lagre filer større enn dette, har måtte dele dem opp i flere deler og deretter benytte flere URI-er (Uniform Resource Identifier) eller å hefte dem samme igjen på en separat server eller inne i en applikasjon.

Før helgen kunngjorde Amazon.com at selskapet nå har økt maksimalgrensen for filstørrelser med tre størrelsesordener, slik at filobjektene nå kan være opptil 5 terabyte store.

For å laste opp så store filer, må brukerne ta i bruk et nytt programmeringsgrensesnitt, Multipart Upload API, som splitter filen i mange deler på klientsiden, og som kan laste opp flere deler parallelt med hverandre. Dersom opplastingen av en av delene feiler, kan brukeren laste opp akkurat denne delen på nytt.

Fildelene settes til slutt sammen til én stor fil i Amazons S3-system.

Amazon.com har blitt kritisert etter at selskapet kastet ut det omdiskuterte WikiLeaks-nettstedet fra selskapets nettsky. I går kveld var alle de europeiske nettbutikkene til selskapet nede i en halvtimes tid, men ifølge Reuters avviser Amazon.com at dette skyldtes et DDoS-angrep. Derimot skal årsaken til nedetiden ha vært en maskinvarefeil i nettverket ved Amazon.coms europeiske datasenter.

I en pressemelding som angivelig stammer fra den løst sammensatte protestgruppen Anonymous, heter det at selv om enkelte tilhengere av gruppen har oppfordret til et omfattende tjenestenektangrep mot Amazon.com, så ble det aldri noe av angrepet.

I pressemeldingen heter det at det ikke er sikkert at et slikt angrep ville ha lykkes, men at dette ikke var den eneste årsaken til at angrepet ikke ble utført.

– Angrep mot en stor nettforhandler når folk kjøper presanger til sine kjære, ville ganske enkelt være smakløst, heter det i pressemeldingen.

    Les også:

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.