UTVIKLING

Åpner for kjøp og salg av web­applikasjoner

Google vil gjøre det enklere å finne fram i mengden av webbasert tjenester.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
20. mai 2010 - 11:24

Mens vanlige applikasjoner, av den typen man kjøper eller laster ned, for så å installere på pc-er er relativt greit å få oversikt over, enten i en (nett)butikk eller på nettsteder som Download.com, er det ikke like greit med webbaserte applikasjoner. Hvordan finner man fram i mengden av ulike tilbud og hvilken webapplikasjon bør man velge?

I forbindelse med åpningen av Google I/O-konferansen i går kunngjorde Google at selskapet planlegger en tjeneste kalt Chrome Web Store, som skal være en åpen markedsplass for webapplikasjoner.

Chrome Web Store skal ha mye av den samme funksjonaliteten som applikasjonsbutikkene som nå finnes til mange ulike smartmobilplattformer. Det skal være et sted hvor utviklere kan tilby sine produkter, mot betaling eller gratis. Brukerne skal på sin side kunne kommentere de ulike produktene og gi dem terningkast.

Tilknyttet Chrome Web Store skal det også tilbys et enkelt og sikkert betalingssystem.

Som navnet antyder, vil Chrome Web Store være tilknyttet Googles nettleser, Chrome. Tjenestene som tilbys gjennom nettbutikken vil selvfølgelig også kunne brukes av andre moderne nettlesere, men i Chrome skal de kunne «installeres» i nettleseren.

Snarveier til installerte webapplikasjoner vises på faneforsiden i Google Chrome. <i>Bilde: Google</i>
Snarveier til installerte webapplikasjoner vises på faneforsiden i Google Chrome. Bilde: Google

I praksis vil en slik installerbar webapplikasjon bare være en vanlig webside som tilbyr noe ekstra metadata som beskriver tjenesten. Metadataene pakkes i en spesiell fil som er beskrevet på denne siden. Når en bruker velger å installere en webapplikasjon i Chrome, vil det opprettes en snarvei til denne blant annet på faneforsidene i nettleseren. Dette kan være spesielt nyttig dersom brukeren ikke har nettilgang og ønsker å benytte en webapplikasjon med offline-støtte.

Markedsplassen vil også være relevant i forbindelse med Chrome OS, Google kommende, nettleserbaserte operativsystem for relativt enkle pc-er.

Chrome Web Store skal gjøres tilgjengelig for Chrome-brukerne senere i år. Utviklere kan allerede teste mulighetene ved å installere den nyeste Windows Dev channel-utgaven av Chrome og å følge en oppskrift som er gjengitt her.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.