BEDRIFTSTEKNOLOGI

Åpner for klienter uten minne og prosessor

Med en ny teknikk for fjerndrift, hevder Teradici at dagens dyre PCer er unødvendige.

21. juni 2007 - 08:58

En ny type PC-miljø er i ferd med å dukke opp, drevet fram av teknologi fra selskapet Teradici, kalt «PC over IP».

Det dreier seg om spesialiserte kretser for å komprimere og dekomprimere alle typer signaler og informasjon som går mellom innmaten i en PC og utstyr som skjerm, tastatur, mus, USB-lagre og så videre. Alt føyes sammen i én datastrøm som sendes over et vanlig IP-nettverk.

PC-ene har en fysisk utforming tilsvarende blad-servere: Disk, prosessor, grafikkretser og så videre monteres på kort som stappes loddrett i spesielle hyller. Den eneste spesielle komponenten er Teradici-brikken, der signalene samles, sorteres og komprimeres av nedfelt programvare. Et rack kan romme noen titalls PC-er.

Brukeren koplers til PC-en over en IP-forbindelse, for eksempel en vanlig internettforbindelse. Avstanden mellom bruker og PC kan være flere hundre mil: Forsinkelsen over opptil et par tre tusen kilometer skal holde seg under 70 millisekunder, og være knapt merkbart, også for relativt tunge brukere.

Arbeidsplassen har ingen tynnklient i tradisjonell forstand: Det er ingen prosessor, ingen minne, ingen disk. Klienten inneholder kun en Teradici-brikke, og koplinger til skjerm, tastatur og mus, samt USB-utganger til minnepinner, mobiltelefoner, headset og så videre.

Likevel kan det være opptil fire høyoppløselige skjermer for hver bruker.

Hittil har to leverandører kunngjort produkter rundt Teradici-teknologien. Den ene er IBM, i allianse med Devon IT. Den andre er ClearCube, en pioner innen blad-PC-er, som mener Teradici-teknologien kan snu opp ned på hele markedet.

    Les også:

Blad-PC-er innebærer at en organisasjon kan samle alle sine PC-er på ett sted, med alt det innebærer av fordeler med fysisk sikkerhet, effektiv drift, lavere strømforbruk, mindre støy og annen belastning på kontorarbeidsplassen og så videre. Løsningene for å formidle signaler til skjerm, tastatur og mus har imidlertid gjort det umulig å plassere arbeidsplassene mer enn 200 meter fra PC-ene.

Når denne avstandsbegrensningen i praksis oppheves, betyr det at man kan begynne å tenke nytt: En norsk bedrift, med kontorer over det ganske land, kan for eksempel samle alle sine PC-er i et rackanlegg ett sted, og utstyre alle sine ansatte med billige Teradici-baserte terminaler.

ClearCube kunngjorde tidligere denne uken tre nye typer Teradici-klienter, som hver kan pares med en rekke forskjellige typer blad-PC-er.

Blad-PC-ene kan utstyres med valgfrie Intel-prosessorer – Core 2 Quad, Core 2 Duo, Xeon, Pentium 4 – og med minne, grafikk og disk etter behov. Det er utrustningen på PC-ene som avgjør hva slags ytelse brukerne vil oppleve.

Klientene – ClearCube kaller dem «user ports» – kan håndtere fra to til fire skjermer, og kan koples til lydutstyr og USB-enheter på linje med vanlige PC-er.

Båndbredden til IP-forbindelsen er selvfølgelig kritisk dersom man skal ha fullt utbytte av to eller fire høyoppløselige skjermer: ClearCube anbefaler miljøer med meklere, designere, konstruktører, utviklere og andre tunge grafikkbrukere å anvende fiber der dette er mulig. Tall for påkrevet båndbredde er ikke oppgitt i det publiserte materiale fra ClearCube.

For vanlig brukere er båndbreddekravene beskjedne, og avstanden mellom kontor og PC kan nå opptil 3000 kilometer, noe ClearCube har demonstrert. Over den avstanden kan man få forsinkelser på mer enn 100 millisekunder, og det er merkbart og plagsomt.

Blad-PC-er er ikke en virtualiseringsteknologi. ClearCube har imidlertid inngått et samarbeid med VMware, og forsikrer at brukere med «user ports» også kan tilordnes virtuelle PC-er uten å tape funksjonalitet.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
På trappene til internasjonal suksess
På trappene til internasjonal suksess

Både ClearCube og IBMs løsninger kommer på markedet i løpet av tredje kvartal. Prisen er ennå ikke kjent.

Skissen nedenfor, fra Teradici, viser hvordan PC over IP fungerer, med Teradici-brikken i blad-PC-en (til venstre) og i klienten («Tera Portal» til høyre).

ClearCube har solgt blad-PC-er i en årrekke, og har opparbeidet seg kunder innen finans (blant annet Lehman Brothers), helse (flere sykehus i USA), reiseliv (Starwood Hotels and Resorts) og produksjon. Innen offentlig virksomhet i USA er kundelisten ganske imponerende, med blant annet US Air Force, Department of Defense, Department of State og Department of Homeland Security.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.