Åpner for MacOS på vanlige PC-er

Hackere skal allerede ha gjort det mulig å kjøre Mac OS X for x86 på vanlige PC-er. Uten Apples tillatelse, selvfølgelig.

Hackere skal allerede ha gjort det mulig å kjøre Mac OS X for x86 på vanlige PC-er. Uten Apples tillatelse, selvfølgelig.

Da Apple tidligere i år annonserte at selskapet skal begynne å tilby Mac-maskiner basert på Intels x86-prosessorer, ble det også gjort klart at programvaren ikke ville kunne kjøres på slike datamaskiner levert av andre enn Apple. Operativsystemet vil kreve at spesiell maskinvare (TPM - Trusted Platform Module) er tilstede for å kjøre.

Dette er selvfølgelig gjort for fortsatt å sikre Apple inntekter på maskinvaren.

Ikke alle er like interesserte i slike begrensninger. Mange vil ønske å bruke PC-maskinvare etter eget valg. Derfor har hackere nå laget et par tillegg til dagens testutgave av Mac OS X for x86 som både kan gå rundt kravet om TPMs tilstedeværelse og prosessorstøtte for instruksjonssettet SSE3 (SSE2-støtte skal fortsatt være påkrevd). SSE3 kreves dog for å kjøre Rosetta, som er nødvendig for å kjøre programvare kompilert på PowerPC på x86-maskinvaren. Programvare kompilert for x86 skal ikke kreve SSE3.

SSE3 støttes av en rekke av de nyere prosessorene fra AMD og Intel.

Til Wired sier en av hackerne, cmoski, at hele kjerneutvidelsen for TPM, AppleTPMACPI.kext, er blitt fjernet i den hackede utgaven.

I utgangspunktet skal den hackede utgaven kreve at operativsystemet kjøres på en virtuell PC basert på VMWare-programvare. Men det har også dukket opp instruksjoner om hvordan installasjon uten VMWare kan gjøres. Ifølge Wired oppgis det at OSx86, som x86-utgaven av Mac OS X ofte kalles, kjører raskere på PC-er enn det Mac OS X gjør på dagens Mac-maskinvare. Men det er uklart hvorfor dette er slik.

    Les også:

De komponentene som gjør det mulig å kjøre OSx86 på vanlig PC-maskinvare, anses som piratkopiert programvare, selv om selve operativsystemet er blitt kjøpt og betalt av brukeren. Dette vil kunne utgjøre en sperre som mange ikke vil ønske å krysse, spesielt i bedriftsmiljøer. Likevel vil dette kunne utgjøre en alvorlig trussel mot Apples maskinvaresalg. For de som er villige til å ta bryte denne grensen - og de er det nok mange av, vil ikke Apple lenger ha noe stort fortrinn når det gjelder maskinvare for selskapets operativsystem. Kundene kan velge andre maskinvareleverandører hvis maskinvaren Apple skal tilby ikke er billig nok eller ikke fullt ut støtter kundenes behov.

Dette vil kunne bety at Apple til syvende og sist vil måtte tilby Mac OS X til all x86-maskinvare. Det spekuleres i om Apple egentlig bare har ønsket å demonstrere svakhetene i TPM-sikkerheten og at Steve Jobs så kan forteller aksjonærene at, "vel, jeg prøvde". For hackerne mener at Apple godt kunne ha gjort det en del vanskeligere å komme rundt "låsen".

Instruksjoner om hvordan Mac OS X for x86 kan installeres på vanlig x86-maskinvare, finnes blant annet på nettstedet til OSx86 Project,

Til toppen