Åpner for «main»-elementet HTML 5.1

Støtte bygges allerede inn i flere nettlesere.

Åpner for «main»-elementet HTML 5.1
Bruk av det foreslåtte HTML-elementet «main» kan gjøre det enklere for blant annet søkemotorer å gjenkjenne det viktige innholdet på hver webside. Bilde: PantherMedia

Forslaget om å gjøre «main» til en nytt seksjonselement i HTML, som digi.no omtalte i første halvdel av desember, har blitt akseptert av W3Cs HTML Working Group. Elementet. Det er nå inkludert i et svært tidlig og ferskt utkast til HTML 5.1.

HTML5 inneholder flere elementer som avgrenser ulike deler av en webside. Elementene «nav», «header» og «footer», som er ganske selvforklarende, finnes fra før. Men det finnes altså ikke et eget seksjonselement for det viktigste på websiden, altså hovedinnholdet. Dette er typisk det innholdet som er unikt for den enkelte websiden, mens navigasjonsdelene, toppen og bunnen gjerne gjentas fra side til side på et nettsted.

Et argument mot innføringen av «main» har vært at hovedinnholdet like gjerne kan være alt det som ikke er omfattet av «nav», «header» og «footer». Men det kan være repeterende innhold på en webside som ikke hører hjemme i noen av disse seksjonene.

I likhet med de andre seksjonselementene, vil ikke «main»-elementet påvirke utseende til websiden. Derimot vil det kunne bistå til bedre maskinell behandling av innholdet.

Det ene området som har blitt nevnt, er at «main» gjør det enklere for søkemotorer å finne ut hvilken del av innholdet på siden som bør indekseres. Siden det bare er det som står innenfor «main» som er unikt på siden, er det bare dette innholdet som er interessant for en søkemotor.

I spesifikasjonsutkastet oppfordres dessuten leverandører av nettlesere med støtte for tastaturnavigasjon å tilby en metode som gjør det mulig å navigere rett til «main»-elementet, for så å sikre at det neste elementet i fokusrekkefølgen er det første elementet som kan fokuseres inne i «main»-elementet. En slik metode vil gjøre det enkelt for brukerne å hoppe over seksjoner på siden som for eksempel inneholder navigasjonslenker.

Diskusjon

I spesifikasjonsutkastet heter det også at det bare må finnes ett eneste «main»-element i et HTML-dokument, og at «main»-elementet ikke kan brukes inne i elementene «article», «aside», «footer», «header» eller «nav». Men ifølge WebMonkey foregår det en diskusjon om hvorvidt «main»-elementet skal kunne brukes flere steder i en HTML-dokument, for eksempel for å beskrive hva som er hovedinnholdet i den enkelte av flere seksjoner (avgrenset med for eksempel «section»-eller «article»-elementene). Det er ikke slike begrensninger knyttet til «nav», «header» og «footer».

Ifølge WebMonkey skal støtte for «main»-elementet implementert i svært tidlige testutgaver («nightly») av både Firefox og Chrome.

    Les også:

Les mer om: