Åpner for mye billigere Android-mobiler

Godt utstyrt til tross for lav pris. Kommer trolig før sommeren.

Blokkdiagram over U6715-plattformen til ST-Ericsson
Blokkdiagram over U6715-plattformen til ST-Ericsson (Bilde: ST-Ericsson )

Godt utstyrt til tross for lav pris. Kommer trolig før sommeren.

De fleste av dagens smarttelefoner er relativt dyre. Derfor er salget av såkalte featuremobiler, som vanligvis koster en hel del mindre, langt høyre enn salget av de vanligvis mer avanserte smartmobilene.

Nå ser det ut til at det kan komme smartmobiler med en helt annen prislapp.

ST-Ericsson, som er blant de store produsentene av komplette maskinvareplattformer for mobiltelefoner, kunngjorde i dag at selskapet har utviklet en ny, Android-kompatibel plattform som selskapet mener kan brukes i smartmobiler med en grosistpris på under 100 euro, riktignok avhengig av den spesifikasjonene til sluttproduktet.

Ifølge ST-Ericsson er det ventet at mobiltelefoner basert på den nye plattformen, som heter U6715, vil bli kommersielt tilgjengelige allerede dette halvåret.

- Det en enorm økning i etterspørselen etter håndsett som kan brukertilpasses med nedlastbare applikasjoner, men fram til nå har smartmobiler vært for dyre for mange potensielle kjøpere, sier Marc Cetto, sjef for ST-Ericssons 3G- og multimediedivisjon, i en pressemelding.

- Vår U6715-plattform har blitt designet for gjøre det mulig for smartmobiler å komme ut av sin nåværende nisje og å bli et virkelig massemarked-produkt i 2010, sier han.

U6715 er spesielt designet for å kjøre Linux-baserte operativsystemet, noe som altså inkluderer Android. Plattformen åpner for funksjonalitet og programvare som GPS, nettleser, videostreaming, WLAN, eksterne minnekort, berøringsskjerm med QVGA- eller WQVGA-oppløsning og 16 millioner farger, samt kamera med 5 megapikslers oppløsning.

Plattformen har også maskinvarestøtte for koding og dekoding av ulike lyd-, video- og bildeformater, samt støtte for tilleggsmoduler for Bluetooth, akselerometer, kompass og FM-mottaker.

U6715 inkluderer også et HSPA-modem som støtter nedlastingshastigheter på inntil 7,2 megabit per sekund. En mobil med et temmelig standard 1000 mA batteri, skal kunne spille av musikk i opptil 40 timer og levere en taletid på opptil 7 timer over et 3G-nettverk. Standby-tiden skal kunne være opptil 25 dager.

Den sentrale brikken i systemet er en ARM926EJ-S som er klokket til maksimalt 468 MHz. Dette er en lavprismodell med betydelig lavere ytelse enn de ulike prosessorene som brukes i dagens Android-mobiler. Dette, sammen med den relativt begrensede skjermoppløsningen, er nok det som først og fremst vil skille de billige smartmobilene fra de dyrere modellene.

Til toppen