UTVIKLING

Åpner for pluginfri Skype i nettleseren

Microsoft bygger inn støtte i Internet Explorer.

Skype i nettleseren er ikke noe nytt. Men det avhenger at en plugin er installert.
Skype i nettleseren er ikke noe nytt. Men det avhenger at en plugin er installert.
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
28. okt. 2014 - 12:50

Microsoft kunngjorde i går at selskapet, sammen med datterselskapet Skype, er i ferd med å bygge inn støtte for ORTC API for WebRTC-teknologien i Internet Explorer. Microsoft omtaler ORTC API for WebRTC som en nøkkelteknologi for å gjøre sanntids kommunikasjon på weben til en realitet. I virkeligheten finnes det allerede flere slike løsninger som klarer seg uten ORTC-delen. Men Microsoft mener at WebRTC ikke er godt nok alene. Men da sikter Microsoft mot mer avanserte løsninger.

ORTC API (Object Real-Time Communications) er en utvidelse av WebRTC. Spesifikasjonen forfattes av ansatte i både Microsoft og Google, i samarbeid med selskapet Hookflash.

I blogginnlegget skriver Shijun Sun i Microsofts IE-team at selskapet aktivt samarbeider med både W3C og IETF for å bidra til og forbedre standarder og spesifikasjoner som nettopp ORTC API for WebRTC. Blant annet er det i W3C opprettet en samarbeidsgruppe, ORTC Community Group, som nå har mer enn 80 personlige medlemmer fra ulike interessenter.

Gruppen har nå bedt om implementeringer av ORTC-spesifikasjonen, noe Shijun Sun omtaler som et signal om at spesifikasjonen har nådd en betydelig grad av stabilitet. En kommende versjon av Internet Explorer vil være blant disse implementeringene.

WebRTC 1.1

– Vi samarbeider med webfellesskapet på ulike fronter for å prege hvordan en delmengde av ORTC-objektene og -metodene kan bli en del av WebRTC 1.0 API-et, skriver Shijun Sun.

– Dette bidrar til en sømløs overgang fra WebRTC 1.0 til en JavaScript objektbasert modell for sanntidskommunikasjon basert på ORTC, det vil si WebRTC 1.1.

I implementeringen av ORTC i Internet Explorer, vil Microsoft etter alt å dømme kun støtte én videokodek, H.264. Dette begrunnes blant annet med at denne kodeken støttes de det meste av kommuniksjonsendepunkter og maskinvare i dag. På lydsiden vil i alle fall Opus, G.722 og G.711 støttes.

Det nevnes riktignok ikke direkte i blogginnlegget, men sannsynligheten er nok høy for at det vil komme ORTC-baserte utgaver av både Skype og Lync omtrent samtidig som at Internet Explorer for støtte for teknologien.

– Vi sikter mot å gjøre nettleserbaserte samtaler mer bekvemme ved å fjerne behovet for å laste ned en plugin, heter det i blogginnlegget.

Et annet mål som oppgis, er å sikre enklere samhandling mellom nettlesere og de mange eksisterende kommunikasjonsterminalene, inkludert SIP-baserte VoIP-endepunkter, vanlig fasttelefoni og videokonferansesystemer.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.