Åpner for raskere trådløse nett i Norge

Post- og teletilsynet åpner for skikkelig fart i neste generasjon trådløse lokalnett.

Post- og teletilsynet åpner for skikkelig fart i neste generasjon trådløse lokalnett.

10. juni kunne digi.no fortelle at utstyr for neste generasjons trådløse WLAN-nettverk var på vei ut i butikkene i Europa. Men her i Norge var ikke utstyret godkjent for bruk.

Les saken her:


Dagens standard for trådløst nettverk heter egentlig 802.11B, men den kalles for det meste WLAN (eller også Wi-Fi). Standarden bruker 2,4 GHz-båndet og gir en fart på inntil 11 Mbit i sekundet. Rekkevidden er noen hundre meter.

Men mye vil ha mer og som alltid jaktes det på høyere fart. Svaret er 802.11A, som bruker 5,6 GHz-frekvensbåndet og gir en femdoblet fart - uten at rekkevidden er redusert. For standarden tidobler sende-effekten.

Dette høres bra ut, og Intel satte i forrige uke 802.11A-utstyr i salg i en rekke europeiske land. Les mer om Intel PRO/Wireless 5000 LAN Dual Access Point

Problemet er bare at utstyret produsert i henhold til standarden ikke er godkjent, fortalte Bent Andre Støyva, overingeniør på nettavdelingen hos Post- og teletilsynet, til digi.no.

- Det er ikke lov å bruke 802.11a-utstyr i Norge. Markedet må vente på den europeiske 802.11H, sa Støyva som opplyser at 802.11H gir større muligheter for mindre forstyrrelser fra andre nettverk.

Men nå har PT likevel klarlagt reglene og åpner for bruk.

Les saken her:

Se også PTs WLAN-informasjon for utendørs og innendørsbruk..


Utstyret i 5,6 Ghz-båndet er 802.11A-utstyr.

Til toppen