Åpner Googles nettsky for alle

Tilbyr fritt valg av Linux og dumper prisene.

Åpner Googles nettsky for alle
Google Compute Engine kjøres i samme infrastruktur som de øvrige Google-tjenestene. De virtuelle maskinene kan utstyres med de fleste Linux-distribusjoner, samt FreeBSD. Bilde: Google, digi.no

Google kunngjorde denne uken at selskapets Compute Engine-tjeneste har åpnet for fullt. Brukerne kan kjøre sine løsninger i virtuelle maskiner som normalt kan utstyres med opptil 8 prosessorkjerner og 30 gigabyte med RAM. En ny type instans med 16 kjerner og opptil 104 gigabyte med RAM er begrenset tilgjengelig.

Fram til nå har Google Compute Engine (GCE) blitt levert med Linux-distribusjonene Debian eller Centos. Nå utvides dette betraktelig, lik at brukerne kan velge enhver ferdigpakket Linux-distribusjon, i tillegg til enhver kjerne annen installert programvare. Også FreeBSD støttes.

Inkludert er support døgnet rundt og et løfte om 99,95 prosent månedlig oppetid. Det tilsvarer en nedetid på drøyt 21,6 minutter per måned med 30 dager.

Nytt er også vedlikehold med live migrering, noe som skal bety at oppdatering og forebyggende vedlikehold kan gjøres uten nedetid. De virtuelle maskinene vil dessuten automatisk starte opp på nytt dersom det har oppstått en feil. Foreløpig er denne funksjonaliteten bare tilgjengelig ved Googles USA-baserte soner. Det kan ta noen måneder før den har blitt gjort tilgjengelig overalt.

Priskutt

Google har nå satt ned prisen på deler av tjenesten, ikke minst lagringen. Prisen på Persistent Disk har blitt redusert med 60 prosent per gigabyte. Samtidig har man sluttet å ta betalt for I/O-bruken. Det loves også at I/O-kapasiteten har blitt gjort betydelig høyere og at den skalerer med størrelsen på lagringsplassen.

Også prisen på standardinstansene har blitt redusert 10 prosent.

Blant de mer kjente kundene som allerede har tatt i bruk Google Compute Engine, er Rovio og Snapchat.