Åpner granskning mot Google

Russiske konkurransemyndigheter følger opp klage fra søkerival.

Åpner granskning mot Google
Forhåndsinstallering av Googles søk og apper på Android-mobiler skal granskes av russiske konkurransemyndigheter. Bilde: digi.no

Fredag skrev digi.no om at den russiske søkegiganten Yandex har anmeldt Google på grunn av kravene det amerikanske selskapet stiller til leverandører av Android-enheter som leveres med støtte for Google Play. Dette inkluder angivelig blant annet at Googles egen søkeapp er forhåndsinstallert på enheten.

Åpner sak

Bare kort tid etter at digi.no publiserte denne saken, kunne Reuters melde at den Føderale antimonopol-tjenesten i Russland (FAS) har åpnet en sak mot Google angående påstått krenkelse av landets anti-monopollovgivning. Dette bekrefter en talskvinne ved FAS.

Ikke overraskende benekter Google at selskapet har opptrådt konkurransehemmende.

– Produsentene av enheter kan fritt installere de appene de ønsker, og forbrukere har alltid full kontroll over appene på deres enheter, skriver Google i en e-post til Reuters.

Om dette faktisk stemmer, kan diskuteres. Mange Android-enheter leveres med applikasjoner som ikke kan avinstalleres. Men om det er Google eller enhetsleverandørene selv som har bestemt at dette skal være slik, er kanskje ikke like klart. Men dette vil helt sikkert bli belyst under både FAS-etterforskningen og i en tilsvarende sak som pågår hos EU-kommisjonen.

Les mer om:
Kommentarer:

Vi har byttet system for artikkelkommentarer. For å opprette brukerkonto, registrerer du deg med BankID.