MOBIL

Åpner gründergarasje i Oslo

Gründergarasjen hos Simula på Fornebu får nå en avlegger hos universitetet Oslomet i lokalene etter Frydenlund bryggeri.

Simulas Christian Bjerke leder Gründergarasjen, som nå oppretter en avdeling sammen med - og hos - universitetet Oslomet i sentrum av Oslo.
Simulas Christian Bjerke leder Gründergarasjen, som nå oppretter en avdeling sammen med - og hos - universitetet Oslomet i sentrum av Oslo. Foto: Gründergarasjen
Håvard FossenHåvard FossenJournalist
19. apr. 2018 - 08:23

Christian Bjerke leder Gründergarasjen hos Simula på Fornebu. Inkubatoren ble startet i 2013 for å gi gründere innen IKT hjelp og støtte. Ideen var, og er, å sørge for kontakt mellom gründere og forskere for å øke kompetansen.

Bjerke forteller til Inside Telecom at det tette samarbeidet de har hatt med Oslomet (tidligere Høgskolen i Oslo) nå tas videre med en avdeling i Pilestredet i Oslo, lokalisert rett under frydenlundskiltet i lokalene der det ble produsert øl og brus fra 1859 til 1990.

Støttet av to fylkeskommuner

Prosjektet er finansiert av Simula og Oslomet, og støttet av fylkene Akershus og Oslo gjennom et regionalt innovasjonsprogram. Bjerke skryter av innsatsen fylkene har lagt ned i prosjektet.

– Gründergarasjen er en inkubator som jobber med selskaper i en svært tidlig fase. Det vil vi fortsatt gjøre, men nå også med hele bredden av teknologistudier ved Oslomet. Tyngden vil være på IKT, men i praksis tar vi med alle prosjekter som har med datamaskiner og går på strøm. Det betyr en overvekt av programvarebaserte selskaper, sier Bjerke.

Selv om to helt nye stillinger blir knyttet til Oslomet, vil kompetanse og folk flyte mellom Gründergarasjen hos Simula på Fornebu og hos Oslomet i Pilestredet.

Åpner for eksterne deltakere

Bjerke fremhever at noe av poenget er å få fram tidligfaseselskaper fra Oslomet-miljøet, men også eksterne selskaper kan søke plass. Han ønsker en god miks av selskaper i inkubatoren.

Jobben for Gründergarasjen er å hjelpe forskere og studenter med å kommersialisere teknologi. Noe av ideen er å bringe studenter, forskere og gründere sammen, slik at det skapes flere vellykkede teknologiselskaper.

Når vi spør om de konkurrerer med de andre inkubatorene i Oslo-området, sier Bjerke at det mer er et samarbeid enn konkurranse.

– Det er klart vi overlapper hverandre litt, og også klart at vi alle gjerne vil jobbe med de mest spennende selskapene. Men vi er litt ulike. Derfor fins det eksempler på selskaper vi har sendt opp til Startuplab i Forskningsparken og omvendt, sier Bjerke.

Salg av produkter er viktig

Målet for Gründergarasjen er at selskapene skal komme inn og bygge første prototype, selge den og flytte ut av inkubatoren. Bjerke sier de er veldig fokusert på kommersielle salg i tiden de er under inkubasjon, fordi det setter dem i stand til å vokse.

For å markere kommersiell fremgang har de kjøpt inn ei klassisk salgsklokke, der oppstartselskapene får lov til å ringe når de har gjort salg. Dette gjør de for å forsøke å lage kultur rundt å bygge og selge produkter, forklarer Bjerke.

Oslomet-rektor Curt Rice håper at Gründergarasjen skal være en pådriver for innovasjon og entreprenørskap. <i>Foto:  Oslomet</i>
Oslomet-rektor Curt Rice håper at Gründergarasjen skal være en pådriver for innovasjon og entreprenørskap. Foto:  Oslomet

Pådriver for innovasjon

Ifølge en pressemelding fra Oslomet sier rektor Curt Rice at universitetet ønsker å ta en tydeligere rolle og være en pådriver for innovasjon og entreprenørskap i akademia.

– De gode ideene som skapes ved Oslomet, og forskningen som gjøres, skal komme samfunnet til nytte. Gründergarasjen skal være med på å skape en kultur for verdiskaping, og gi gründerne våre de verktøyene de trenger for å lykkes, sier Rice.

Garasjen blir et gratis kompetansesenter for oppstart, kommersialisering og teknologiutvikling for ansatte, studenter og tidligere studenter fra Oslomet. Åpning av Gründergarasjen skjer onsdag 25. april.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.