Åpner iPod for egen musikktjeneste

RealNetworks annonserte mandag en teknologi som åpne selskapets musikktjeneste for 70 ulike musikkspillere, inkludert Apples sine.

RealNetworks annonserte mandag en teknologi som åpne selskapets musikktjeneste for 70 ulike musikkspillere, inkludert Apples sine.

RealNetworks annonserer i dag at selskapet vil komme med en programvarebasert løsning, Harmony Technology, som skal gjøre det mulig å overføre rettighetsbeskyttede musikkfiler til alle de vanlige musikkspillerne, inkludert Apples iPod-modeller og enheter fra Creative, iRiver, RCA, Rio, Samsung og palmOne. Til sammen er det snakk om mer enn 70 enheter, hvor de som fellesnevner har støtte for enten Apple FairPlay DRM, Microsoft Windows Media Audio DRM eller RealNetworks Helix DRM.

Ifølge selskapet fjerner Harmony Technology begrensningen kundene ofte har når de skal kjøpe digital musikk på nettet - at musikken kun kan benyttes sammen med spesifikke musikkspillere. Med Harmony Technology skal kundene kunne bygge biblioteker med nedlastet musikk som skal kunne spilles av i tilnærmet en hvert enhet de måtte ønske.

- Kompatibilitet er nøkkelen for å bringe digital musikk ut til massene, sier Rob Glaser, grunnlegger og toppsjef i RealNetworks, i en pressemelding.

Også musikkbransjen er kritisk til den relativt tette koblingen mellom musikknedlastingstjenestene og spesifikke avspillere.

- Samspillet mellom enheter og jukeboksprogramvare er blant de største utfordringene for dagens musikkunder. RealNetworks' Harmony Technology er det første til å komme dette problemet i møte ved å gi konsumenten fleksibilitet og valg, sier Thomas Hesse, strategisjef i BMG og leder for selskapets Global Digital Business, i pressemeldingen.

- EMI's mål er å la kundene få tilgang til musikken vår på så mange rettmessige plattformer som mulig, og sømløst på tvers av en rekke enheter, sier Ted Cohen, senior visepresident for Digital Development and Distribution i EMI Music, i den samme pressemeldingen. Også han mener at RealNetworks' nye teknologi vil gjøre det enklere for brukerne å kunne glede seg over musikken.

Hamony-teknologien vil første gang demonstrert under Jupiter PlugIN-konferansen i News York City tirsdag denne uken. Den samme dagen vil en betautgave av RealPlayer 10.5 bli gitt ut. Dette er det første konsumentproduktet som tar i bruk Harmony Technology. Betautgaven skal bli gjort tilgjengelig på denne siden.

Senere i år vil teknologien gjøres tilgjengelig i andre musikkprodukter fra RealNetworks, inkludert selskapets egen musikktjenesten, Rhapsody.

Veien RealNetworks har begitt seg inn på, kan være risikabelt. Årsaken er at Harmony-teknologien konverterer musikkfilene brukerne har lastet ned til et som musikkspilleren støtter. Ikke så oppsiktsvekkende i seg selv, hadde det ikke vært for at Apple ikke har lisensiert ut selskapets teknologi for opphavsrettsbeskyttelse, FairPlay, til noen. Dette betyr at RealNetworks har måttet lage sin egen versjon av teknologien for å kunne spille av musikken på iPod.

Det er ikke usannsynlig at dette vil irritere Apple, som i lisensen som følger med iPod i temmelig klare ordelag skriver at kundene ikke har lov til å forsøke å disassemblere eller på annen måte forsøke finne ut hvordan programvaren er bygget.

Riktignok hevder RealNetworks at selskapet ikke har benyttet "reverse engineering" for å lage Harmony-teknologien, men om dette er nok til å forhindre et søksmål fra Apple, er alt annet enn sikkert.

Til toppen