FORBRUKERTEKNOLOGI

Åpner Kindle for norske e-bøker

Stort norsk forlag først ut.

Kindle er verdens mest utbredte lesebrett. Aschehoug er først ute med å tilby e-bøker i Kindle-formatet mobi.
Kindle er verdens mest utbredte lesebrett. Aschehoug er først ute med å tilby e-bøker i Kindle-formatet mobi. Bilde: David McNew/Getty Images / All Over Press
19. aug. 2013 - 12:29

En ny ordning gjør det mulig å få sendt e-bøker kjøpt på Aschehoug.no rett til et lesebrett av typen Kindle.

Kindle leveres av Amazon.com, og er verdens mest utbredte lesebrett.

Det bruker filformatet «mobi», mens norske forlag har valgt «epub», og de insisterer på å distribuere alle e-bøker med kopisperre.

Det er ingen sak å konvertere fra epub til mobi uten kopisperre. På den andre siden kan det være brysomt å fjerne kopisperren til en epub-fil før konvertering til mobi, selv om det er lovlig så lenge man ikke distribuerer den videre i strid med opphavsretten.

Ordningen som Aschehoug har valgt, innebærer at forlagets nettsted selv påtar seg å sende mobi-utgaven av den kjøpte e-boken til kjøperens Kindle.

Det Aschehoug gjør, er å utnytte en ordning som alle Kindle-eiere elsker: Muligheten til å sende egne dokumenter til lesebrettet.

Det skjer ved å sende dokumentet som vedlegg til en e-postadresse av typen mittnavn@kindle.com, som man tildeles når man kjøper en Kindle og registrerer den hos Amazon. Amazon har selv bygget tjenester rundt denne muligheten: Et tillegg til pc-ens nettleser lar deg sende en hel nettside til din Kindle; et tillegg til filhåndtereren i Windows lar deg sende enhver fil til Kindle ved å velge alternativet «Send to Kindle» i høyre-klikkmenyen.

Hvem som helst kan ikke sende vedlegg til mittnavn@kindle.com: Amazon godtar bare avsenderadresser som er registrert i din Kindle-brukerprofil. Aschehougs løsning fordrer derfor at du legger til en egen Aschehoug-adresse i «Approved Personal Document E-mail List» i din Kindle-brukerprofil.

Derved havner e-boken som Aschehoug.no selger deg i mobi-format, ikke bare i din Kindle, men også i ditt Kindle-bibliotek i Amazons nettsky. Herfra kan den fordeles til alle dine registrerte Kindle-lesere, også app-ene til iOS eller Android.

Aschehoug presiserer at de ikke har inngått noen egen samarbeidsavtale med Amazon. Ordningen deres utnytter kun funksjonalitet som Amazon har gjort allment tilgjengelig i lang tid.

Poenget her er, selvfølgelig, at det står hvem som helst i den norske bokbransjen fritt til å gjøre det samme.

Det er bare å håpe at andre i den norske bokbransjen lar seg inspirere til å opprette tilsvarende løsninger.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.