OVERVÅKING

Åpner mobilnett for avlytting

Telia Sonera gir diktaturer direkte tilgang.

18. apr. 2012 - 10:05

Stockholm (NTB-TT): Det svensk-finske teleselskapet Telia Sonera åpner telesystemene sine for diktaturer slik at de kan overvåke innbyggerne.

Telia Sonera tjener store penger på forretninger med diktaturer som tidligere inngikk i Sovjetunionen. Men for at telegiganten skal få de lukrative kontraktene må telesystemet åpnes for landenes sikkerhetstjenester.

I for eksempel Aserbajdsjan, Hviterussland og Usbekistan benyttes det et system som heter Sorm, som brukes for å gi myndighetene full tilgang til systemene, ifølge Sveriges Television (STV).

Det gjør at sikkerhetstjenestene har direkte tilgang til abonnentenes samtaler, databruk og SMS-er, noe som for eksempel har ført til at opposisjonelle er blitt avlyttet og pågrepet.

Etter Eurovision Song Contest i 2009 ble en mann i Aserbajdsjan tatt inn til avhør hos den nasjonale sikkerhetstjenesten etter at han stemte på Armenias bidrag.

- De sa jeg var en forræder av moderlandet, sier han til STV.

Telia Soneras kommunikasjonsdirektør Cecilia Ederström sier til TV-kanalen at politimyndighetene har rett til å få en del av informasjonen fra nettet for å kunne bekjempe forbrytelser.

- Lover i land gir i forskjellig grad makt til politiet for å bekjempe kriminalitet, sier hun. (©NTB)

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.