Åpner nettskyen for CoreOS

Google med offisiell støtte for superlett operativsystem.

Åpner nettskyen for CoreOS
Eksempel på CoreOS-infrastruktur. Komponenten etcd er tjeneste som kjøres på tvers av alle datamaskinene i klyngen. Den gjør åpner for deling av konfigurasjonsdata via et nøkkel-/verdilager som automatisk distribueres og replikeres på tvers av hele klyngen. Bilde: CoreOS.com

Før helgen ble det klart at Google nå skal tilby offisiell støtte for enda et operativsystemet i Google Compute Engine (GCE), IaaS-tjenesten (Infrastructure as a Service) i selskapets nettsky.

CoreOS er en relativt ny Linux-distribusjon spesielt utviklet for å kjøres på tvers av mange små noder i en klynge. Operativsystemet er egentlig basert på Chrome OS, men tilbyr en hel del annen funksjonalitet. Men blant annet oppdateringsmekanismen, gjennom kanaler, er den samme. Det betyr at hele operativsystemet oppdateres på en gang.

CoreOS kan typisk kjøres i virtuelle maskiner (VM) med 168 megabyte med minne. På grunn av den minimale størrelsen på operativsystemet, kan VM-ene startes opp svært raskt. Hovedhensikten med systemet er å kunne tilby bare den funksjonaliteten som er nødvendig for å kjøre applikasjoner som er ferdig pakket i en type containere som kalles for Docker.

Docker omtales som en åpen kildekode-motor som automatiserer utrullingen av enhver applikasjon som en lettvekts, flyttbar, selvforsynt container som kan kjøres praktisk talt overalt, enten det er på en bærbar pc, VM-er, servermaskinvare eller OpenStack-klynger.

En gjennomgang av hvordan også Googles egen infrastruktur også er basert på containere, finnes her.

CoreOS-avbildningene som tilbys i GCE er utstyrt med støtte for integrasjon med funksjonalitet som tilbys av Google, inkludert tjenester for lastbalansering, database og lagring.

Men fordi CoreOS kan kjøres i blant annet Amazon EC2, Rackspace Cloud, Brightbox Cloud og Vultr VPS, eller på brukerens egen maskinvare, skal det være enkelt å bytte nettsky-leverandør.

    Les også: